Държавата не е отпуснала никакви средства за обновяване на военните

...
Държавата не е отпуснала никакви средства за обновяване на военните
Коментари Харесай

Няма средства за обновяване на паметниците, свързани с Кресненско-Разложкото въстание

Държавата не е отпуснала никакви средства за възобновяване на военните монументи, свързани с Кресненско-Разложкото въстание, чиято 140-та годишнина ще бъде маркирана през октомври под патронажа на президента на България. Това съобщи кметът на община Кресна Николай Георгиев.

Най-тревожно е положението на военната костница, намираща се в подземието на черквата „ Свети Иван Рилски “ в Кресна. Никаква грижа не е полагана за тленните остатъци на 560 офицери и бойци, починали в Балканските и Първата международна война, откогато те са положени в костницата през 1941 година, сподели кметът на общината, като посочи, че сега завършва ремонтът на самото помещение с финансовата помощ на Неврокопската митрополия:

„ Тя е една от четирите черкви, които имат такава костница, в България. 8000 лева имаме за ремонт на цялата костница, единствено вратата не можем да подменим “.

В момента се освежават и почистват паметниците на героите от Кресненско- Разложкото въстание, като се слагат и нови паметни плочи на знакови исторически места в региона, сподели Николай Георгиев. Бюджетът на дребната община е извънредно непълен за подготовката на честванията във връзка 140-годишнината от въстанието. Затова той е изискал помощ от страната:

„ Преди година изпратихме писма до Министерството на културата, до военното министерство, до министър-председателя с молба за някаква помощ. Имаме отвод от всички институции и сами би трябвало да се оправяме “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР