Държавата най-сетне официално призна трудна истина за втория стълб на

...
Държавата най-сетне официално призна трудна истина за втория стълб на
Коментари Харесай

Новите пенсионери след 2021 г. ще са необратимо ощетени

Държавата най-накрая публично призна сложна истина за втория дирек на пенсионната система, която слага под въпрос смисъла от нейното битие. Има огромен риск първите кохорти пенсионери, които ще взимат така наречен втора пенсия от частен фонд, да получават сумарно по-малко, в сравнение с в случай че бяха се осигурявали единствено в Национален осигурителен институт.

Това признаха във вторник общественият министър Бисер Петков и ръководителят на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов по време на кръгла маса за показване на законопроект, регламентиращ така наречен фаза на погашение.

Кои са пострадалите

От 2002 година до 2015 година насам хората, родени след 31 декември 1959 година, наложително се осигуряваха за пенсия както в Държавното публично обезпечаване (НОИ), по този начин и в частен пенсионен фонд (втори стълб), където отиваха 5% от вноската. Според стартиралата през 2002 година пенсионна промяна първите постоянни пенсионери от втория дирек ще са дами и ще придобият право на пенсия през есента на 2021 година Дотогава би трябвало да се регламентира по какъв начин ще се изплащат пенсиите им, защото към този момент близо 20 години въпросът не е организиран законодателно.

Така, в края на 2021 година новите пенсионери ще взимат понижена с към 20% първа пенсия от Национален осигурителен институт и втора пенсия от частен фонд, която обаче при болшинството от хората няма да компенсира 20-процентното понижение. Причината е, че насъбраните средства по партидите на тези пенсионери няма да са задоволителни, с цел да се мерят с държавната пенсия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР