Държавата компенсира намалението на бройките за субсидиран прием в икономически

...
Държавата компенсира намалението на бройките за субсидиран прием в икономически
Коментари Харесай

По-малко студенти по икономика, но с по-добро финансиране за университетите

Държавата компенсира понижението на бройките за субсидиран банкет в стопански специалности с по-голяма сума за годишна прехрана. Коефициентът, от който тя зависи, се усилва от 1 на 1.15, реши през днешния ден Министерският съвет, който одобри промени в Постановление №64 от 2016 година за изискванията и реда за одобряване на броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения и за приемане на лист а предпочитаните професионални посоки и на лист за предпазените специалности.

Нормативът се усилва за направленията " Икономика ", " Администрация и ръководство " и " Туризъм ", където бройките бяха намалявани през последните няколко години. В " Икономика " да вземем за пример местата се свиха с 30%.

Направените промени са израз на напъните, които Министерството на образованието и науката поставя за повишение успеваемостта на обществените разноски в системата на висшето обучение. Необходимостта от промяна на съотношенията в нормативите сред обособените професионални посоки произтича от възникващ все още дисбаланс в държавното финансиране, пишат вносителите от Министерството на образованието.

С промени в друго разпореждане - №328/2015 година - се усъвършенства механизмът за диференцирано финансиране на висшите учебни заведения, като се резервира концепцията за увеличение на парите въз основа на комплексната оценка за качество и сходство на образованието с потребностите на пазара на труда. През 2019 година делът на финансирането по нея нараства на 55%, през 2020 година се възнамерява той да стане 60%.

Комплексната оценка за качеството на образованието се образува въз основата на знаци със съответна тежест, групирани по съществени действия в образованието като образователен развой, научни проучвания и реализация на пазара на труда.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР