Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от

...
Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от
Коментари Харесай

Адвокат Александър Кашъмов: Държавата укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива значима за обществото информация, без значение че от 22 години съществува специфичен закон по какъв начин и за какво би трябвало да я дава. Това стана ясно от присъединяване на юрист Александър Кашъмов в предаването на " (О)позиция " на.

" В това отношение прокуратурата е неповторима институция. За всички години, в които се ползва Законът за достъп до социална информация не съм виждал сходно шизофренно държание в никоя друга институция. За едни каузи се дава цялостна информация, разгласяват се ЕГН-та, домашни адреси, свидетелски показания и какво ли не още. А по други каузи се оказва, че даже кой е наблюдаващият прокурор и на какъв стадий е делото, е доста огромна загадка ", изясни юристът.

Според него огромният проблем е извънредно необективното и несъответстващо използване на института на следствената загадка и на задължението да се даде информация. " И за прокуратурата, както за всички други институции, важи конституционният принцип - правото на информация е главно, то се лимитира единствено по изключение ", уточни той.

Кашъмов разяснява и неналичието на неприкритост на Министерството на здравеопазването, което упорства всеки искащ да прочете систематизирания разбор за коронавирус в България - да го желае по реда на Закона за достъп до социална информация, вместо да го разгласява на уеб страницата си. Той подлага на критика това държание и акцентира, че " изцяло имаме съображение за апел към Министерство на здравеопазването да оправи своята политика по даване на достъп до социална информация ". По същия метод Министерство на здравеопазването не разгласява и критериите за избор на терен за детската болница.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР