Държавата е успяла да си върне загуби по едва 10

...
Държавата е успяла да си върне загуби по едва 10
Коментари Харесай

Държавата си е върнала загуби едва по 10 горски заменки

Държавата е съумяла да си върне загуби по едвам 10 горски заменки от общо 103 покупко-продажби, по които се откри, че е направена непозволена държавна помощ за 83 млн. лева в интерес на предприемачите. Това стана ясно в петък от отговор на земеделският министър Иван Иванов по време на парламентарния надзор на въпрос на депутатите Зорница Стратиева от " Демократична България " и Александър Дунчев от " Продължаваме промяната ", който е и някогашен шеф на Изпълнителната организация по горите (ИАГ) в служебния кабинет " Янев ".

Оказа се, че по цели 58 покупко-продажби се водят сега правосъдни каузи, а 7 претенции за непозволена помощ към този момент са анулирани от съда. По тях съдът е приел аргументът на бизнеса, че държавното сдружение “Агролеспроект”, което ревизира цените на парцелите в заменките е направило раздута оценки , т.е. е надценила пазарната цена на държавния парцел. Подобен мотив е стартиран с изказване, че държавната компания е преоценявала подписаните размени, сравнявайки цени освен на горски терени за съответния регион, само че и на ниви, което съдът приема, че изкривява оценките.

В елементи, “Агролеспроект” е оценила 132 контракта за размени. Анализът на компанията е открил, че по 103 контракта предприемачите са получили непозволена държавна помощ. Още от изявления на някогашния поземлен министър на ГЕРБ Десислава Танева се знае, че тези 103 покупко-продажби засягат 478 парцела на обща повърхност малко над 22 хиляди дка. Получената допълнително стойност от предприемачите, получили държавни терени, се равнява на малко над 80 млн. лева .

По 10 акта парите са платени

“От тези 98 акта, 21 са изпратени на Национална агенция за приходите, 58 са висящи правосъдни производства. 10 са платени и са подписани 5 спогодби. 7 от правосъдните производства са завършени с влезнали в действие решения на Върховен административен съд. И по 7-те решения са анулирани оспорените актове за вземания, като 4-те от преписките са върнати на административния орган за издаване на нови актове за определяне на държавно взимане ", показва министър Иванов.

От думите на Иванов обаче стана ясно, че съдът е отхвърлил 7 от актовете, тъй като държавната компания е употребила както данни за цени на гори в съответния регион, по този начин и данни за цени на аграрни земи, което изкривявало картината.

Бизнесът: Държавата в този момент надценява парцелите си

“Основната причина за анулация на актовете от съда е констатацията, че направените от “Агролеспроект” ЕООД оценки, послужили за съображение за установяване на размера на държавната помощ са повишени, защото в оценителските отчети с изключение на данни за горски парцели са употребявани данни за аграрни земи. При направени експертизи от движимости лица при правосъдните производства оценките са доста по-ниски . Определянето на цената се затруднява от неналичието на действителен пазар на горски парцели и въпреки това от обстоятелството, че доста от покупко-продажбите са изповядвани на цени, близки до данъчните оценки”, сподели още министърът.

Стара популярност

Сделките бяха осъществени най-вече в мандата на кабинета “Станишев” и стартирани по времето на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори". При тях страната даде свои апетитни терени, някои от които в планините и по морето, на предприемачи, които и дадоха в подмяна свои терени. Появиха се обаче редица подозрения, че оценката на държавните терени е била много под пазарните действителни цени и по този начин е осъществена непозволена държавна помощ в интерес на предприемачите и надлежно загуби за страната.

България даже призна пред Брюксел, че фактически непозволена помощ е направена в мандата на служебния кабинет на Георги Близнашки през 2014 година С идването на власт кабинетът “Борисов” забрани замените, а за осъществените размени на гори заложи възбрана на промяна на предназначението им. Т.е. те не могат да се трансфорат в строителни площадки.

Въпреки многото обещания кабинетът “Борисов” не съумя да върне загубите на страната от договорката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР