Държавата е предвидила близо 1 милион лева до края на

...
Държавата е предвидила близо 1 милион лева до края на
Коментари Харесай

Танева: Предвидени са близо 1 млн. лв. за изкупуване на горски територии от дребни стопани

Държавата е планувала близо 1 милион лв. до края на годината за изкупуване на горски територии от дребни частни стопани. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг, съобщи „ Фокус “.

„ Това е политика и мярка, която бяхме приложили и в предходния ми мандат като министър. Какви горски територии изкупуваме? Само дребни, на частни стопани, с преимущество граничещи до държавни горски предприятия с една единствена цел – тяхното запазване. Най-проблемните служби за опазването на горски територии, най-многото нарушавания са в горски територии, които са дребни, разпокъсани, на частни притежатели и които няма по какъв начин да бъдат опазвани.

Предвидили сме близо 1 милион лв. до края на годината за това изкупуване в цяла България.

Това е процедура, по която удовлетворяването на желанията и на настояванията на притежателите на дребни частни гори става по цената, т.е. започваме с най-ниската цена и тя е с преимущество. В последна сметка това е противоположна процедура, ползата на страната е да придобива на по-изгодни цени “, добави министър Танева.

На въпрос за повишение на цената на дървесината, защото на доста места е неразрешено изсичането на горите, министър Танева отговори: „ Не е на доста места, дано да си служим с числа. По случаите на диви прасета, които общо са 79 сега регистрирани в България, надлежно към тези случаи има установяване на инфектирани зони. До момента 200 квадратни километра. Искам да съобщавам, че съгласно епизоотичната конюнктура и след разбор, може би през днешния ден ще подпишем заповед, в която тези зони ще бъдат фрапантно понижени. Единствено в тези ограничаващи зони в границите на два месеца при условия на претършуване за трупове, не бяха позволени горско-добивни действия. Това съставлява 8% от територията “.

Министър Танева изрично съобщи, че въздействие на тези забрани върху цената на материала, не следва да има.

Десислава Танева изясни още, че акции за умъртвяване на животни няма. „ Акции няма. Има съблюдаване на правила, които всеки би трябвало да съблюдава. Ние благодарим извънредно доста на всички персонални стопанства, на стопаните, които се включиха в битката против африканската чума по свинете и извършиха нашите рекомендации. Ние за това ги подтикваме с 300 лева По отношение на акция, мога да кажа, че акция не следва да има. Следва да има непрекъснат надзор върху това развъждането на домашни прасета да става с ограничения на биосигурност. Има такива за персоналните стопанства и те са обикновени, по силите са на всеки собственик да го направи, тъй като половината от тях са правила, хигиенични правила. Това ще ни избави “, добави министър Танева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР