Държавата да стимулира поставянето на газови уредби на автомобилите, за

...
Държавата да стимулира поставянето на газови уредби на автомобилите, за
Коментари Харесай

Филип Лазаров: Държавата да стимулира поставянето на газови уредби на автомобилите

Държавата да подтиква слагането на газови уредби на колите, с цел да бъдем екологични. Така Филип Лазаров, автомобилният специалист, прочут и с канала си Bri4ka.com, разяснява в предаването " Денят на фокус " по Радио " Фокус " влязлата от през днешния ден в действие възбрана в София старите коли да навлизат в центъра.

" Заставам на страната на елементарния човек – на тези 100 000 души, които няма да могат да употребяват колите си пълноценно в столицата. Те не заслужават да бъдат осъдени с тази мярка. В нея има 1500 неуредици – по какъв начин се случва уведомяването, че си извършител, да вземем за пример? Второ, аз като елементарен жител даже не съм схванал какви са разпоредбите. Трето, по какъв начин се постанова това нещо, като с цялото си безсрамие най-бедната страна в Европейски Съюз вкарва най-строги плравила във връзка с трафика. С какво сме го заслужили? “, попита Лазаров.

" Искам от името на хората да попитам виновните фактори по какъв начин те вземат решение да вкарват такива промени. Съгласен съм, че би трябвало да дишаме чист въздух. Трябва да забележим какво значи замърсяване – някой автомобил, който е нередовен, отделя повече от нужните излъчвания. Колата замърсява защо- тъй като е остаряла, мощна или тъй като не работи вярно? “, сподели още Филип Лазаров. Той акцентира, че тази диференциация е основно да бъде разбрана от законотворците, които одобряват мярката.

Държавата би трябвало да наложи надзор над ГТП-тата (сервизите за годишен механически преглед) и те да поемат отговорността да дават оценки дали един автомобил е фактически замърсител на въздуха или не. " Най-обикновена кола от 2016 година, нова, дизелова, с нередовен катализатор, замърсява 10 или 50 пъти повече въздуха, в сравнение с дребният остарял автомобил с газова уредба, 1200 кубика “, даде образец Лазаров. Автомобил, създаден 1995 г, може да замърсява в пъти по-малко атмосферата от подобен, създаден през 2016 година – всичко би трябвало да бъде въпрос на оценка от ГТП, не на оценката на група от хора, които измислят това предписание, безапелационен е Лазаров.

" Над 30-годишните коли, така наречен ретро, ще бъдат ли неразрешени в центъра на Спасовден, когато обичайно се прави ретро ревю в София? Тези коли са горделивост за всяка страна. Какво се случва с държавните коли, които са остарели – още имаме държавни коли като газки, зилове и други, които извършват някакви функционалности – те ще бъдат ли осъдени? Това, че някой нещо си е съчинил и желае да покаже, че нещо е приключил, не значи, че е оказал помощ – той вреди на хората “, безапелационен е Филип Лазаров.

" А какво става с хората, които живеят в центъра на София – и те ли няма да могат да употребяват колите си, или ще се окаже, че за тях е разрешено, а за останалите не ", попита Лазаров. " Голям проблем е, че страната не подтиква слагането на газови уредби. Те минимизират както замърсяването от колата, по този начин и разноските по нея. Това ще ни направи еко. Всичко желаеме чисто нови електрически коли, само че не можем да си го позволим – костват сред 60 000 и 200 000 лева Не би трябвало да употребяваме превоз тогава, по този начин ли да разбираме? Ами в случай че една майка би трябвало да заведе детето си някъде и е самотна майка с автомобилче от 96-та година, за 3000 лева, на конче ли да го носи “, изрази мнение Филип Лазаров

" Няма надзор над хората, които взимат тези решения. ГТП ревизира автомобила – всички знаем, че минаваме там за 5 мин. и това би трябвало да се промени. Когато има зелен стикер, колата би трябвало да може да минава умерено на всички места. Ако колата е от 2018 година, само че на лидера не са му се давали 5000 лева за катализатор, това си е негов проблем – той няма да влиза в центъра. Така е почтено. Трябва да се образува мощна група от 5 автомобила в центъра и когато видят безусловно неизправни коли, да вземем за пример бусове на 40 г, изоставени, да взимат документите от водачите и да ги пращат на ГТП. След като се откри, че те са неизправни, да им се отнеме правото да се движат по улиците, до момента в който не се приведат в редовност “, предложи различни ограничения Лазаров.

Евтините коли до 15 000 лева са най-караните в столицата, стигат до 20 000 лева, регистрира събеседникът. " Ако автомобилът е изправен и е Евро 1 или Евро 2 на газ, той няма да замърсява толкоз, колкото е автомобил Евро 6 от 2018 г, който е нередовен “, безапелационен е Лазаров.

" Бутаме се преди всичко да покажем на Европа какви европейци сме с сходни ограничения, само че в действителност не можем да си го позволим. Когато си купуваме автомобил, би трябвало да го обслужим добре, с цел да ни бъде работен инструмент. Ние избираме колата си по хубост, а в действителност би трябвало да се насочим към нейните функционалности “, даде съвет Филип Лазаров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР