Държавата да поеме таксите за обучение и издръжка на български

...
Държавата да поеме таксите за обучение и издръжка на български
Коментари Харесай

Нов опит за програма „Стамболов“: Държавата ще финансира обучение в чужди университети

Държавата да поеме таксите за образование и прехрана на български студенти, които са признати в влиятелни университети в чужбина, в случай че след дипломирането си те се върнат да работят в България. Това планува планът на Националната стратегия Фонд „ Стефан Стамболов “ на Министерството на образованието и науката (МОН), оповестен за публично разискване.

Целта на програмата е да даде опция на български студенти да придобият обучение в едни от най-хубавите висши учебни заведения в света, съгласно водещите интернационалните ранглисти, а по-късно да се приберат в България и да продължат своето професионално развиване тук. Максималната сума, която ще може да се отпусне за един студент за целия интервал на образование, е до 200 хиляди лева

Припомняме, че за първи път МОН предложи основаването на фонда през 2022 година, а концепцията пристигна по самодейност на съпредседателя на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков. Първоначалната стратегия предвиждаше страната да финансира единствено магистратурите в чужбина, а в този момент това право ще имат и студентите, признати в бакалавърска форма на образование.

Тогава депутатите от отрасловата парламентарна комисия се оповестиха срещу това страната да финансира обучение в задгранични висши учебни заведения. Проектът бе отритнат както заради кардинални съображения – че не трябва при всички проблеми в българското висше обучение да се субсидира непознато такова – по този начин и поради липса на законови учредения, позволяващи финансиране на непознати образователни заведения.

Но с бюджета за 2024 година бяха признати промени в Закона за висше обучение (ЗВО), които позволяват страната да отделя средства точно за финансиране на образованието на български жители във водещи задгранични университети. Въпреки рецензиите на депутати и синдикати, за 2024 година бяха гласувани 5 млн. лева за задачата, които участват и в плана на въпросната национална стратегия.

От плановото предложение излиза наяве, че през 2025 година бюджетът на програмата ще се усили на 7 млн. лева, а през 2026 година ще доближи 9 млн. лева Само през тези първи 3 години ще се реализира банкет на студенти, като в идващите 3 години (през 2027 година, 2028 година и 2029 г.) са планувани надлежно 9 млн. лева, 7 млн. лева и 3 млн. лева за продължение на финансирането на признатите студенти. Предвижда се да бъдат утвърдени до 60 души годишно, или общо 180 души за целия интервал на осъществяване на програмата, които да придобият бакалавърска и магистърска степен в някои от най-хубавите задгранични университети съгласно интернационалните ранглисти.

Срокът на програмата е шест години. Кандидатстването, подборът и оценяването на претендентите ще се прави през първите три години от осъществяването на програмата. Чрез осъществяване на народен конкурс ще се дефинират студентите за целия интервал, за които страната ще отпусне пари за покриване на разноски за образование, превоз, настаняване. Общият бюджет на програмата е 40 млн. лева

С определените претенденти ще се подписват контракти, съдържащи наложителна уговорка, съгласно която студентите са задължени да се върнат в България след довеждане докрай на образованието си и да бъдат наети по трудово или служебно правно отношение за интервал от 3 години в границите на 5-годишен интервал. Предвижда се гратисен интервал от най-много 12 месеца от момента на семестриалното довеждане докрай на курса на образованието до завръщането в страната и наемането на трудово или служебно правно отношение.
Кандидатстването
Кандидатите би трябвало да дават отговор на няколко критерия:
Да имат българско гражданство;Да имат тапия за приключено приблизително обучение или приключена бакалавърска степен след приблизително обучение, която е добита до 5 години преди кандидатстването по програмата, с триумф не по-малък от " Много добър " или еквивалента му (за дипломи за добито обучение в чужбина);Да са признати в бакалавърска или магистърска стратегия в задгранично висше учебно заведение, попадащо в описите на просветителното министерство.
Освен това задграничният университет би трябвало да попада в един от двата листата, направени от МОН и включващи най-хубавите задгранични висши учебни заведения съгласно одобрените интернационалните ранглисти QS World University Rankings, The Academic Ranking of World Universities (Shanghai Ranking) и Times Higher Education World University Rankings.

Списъкът за претенденти за бакалавър включва 35 университета от Съединени американски щати и три от Канада, а този за претенденти за бакалавърска или магистърска степен - 6 от Австралия, 8 от Китай, по 3 от Белгия и Дания, 11 от Франция, 10 от Германия, по 2 от Япония, Южна Корея и Сингапур, също по този начин от Англия, Швеция, Швейцария, Италия, Испания, Нидерландия и други

Кандидатите би трябвало да приготвят автобиография, мотивационно писмо, документ за притежаване на непознат език и други Предимство ще имат претендентите, които са лауреати от олимпиади и надпревари по математика, естествени науки, филантропични науки, информатика, механически науки. Преднина ще получат и тези, които до този миг не са се обучавали в чужбина. Кандидатите декларират желанието си за присъединяване в състезанието посредством попълване на особено квалифициран за задачата формуляр и изпращат своите документи по електронен път на адрес, посочен в обявата, която ще се разгласява на уеб страницата на МОН.

Процесът по асортимент на претендентите е в три стадия, които включват:
Разглеждане на документите по допустимост;Подбор на най-хубавите претенденти въз основа на критериите за оценка;Провеждане на изявление.Ползите
От просветното министерство привеждат като претекстове за програмата потребността от качествено обучение от най-високо равнище за български жители и придобиване на задграничен опит като принадлежности за развиването на страната, както и от възстановяване на бизнес и публичната среда у нас и одобряването на страната ни като привлекателна за младежите. Оттам чакат вложенията в образованието на българските жители във водещи задгранични университети да донесе съответна изгода в региона на стопанската система, на висшето обучение и научните проучвания, както и да се вкарат новаторски способи на работа и ръководство и да се увеличи икономическата успеваемост и конкурентоспособност на фирмите и институциите у нас.

Програмата планува подборът на претенденти да стане още през юни 2024 година, а утвърдените да подпишат договорите си и да заминат в интервала юли-септември.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР