Дарителска кампания за за закупуването и оборудването на линейка за

...
Дарителска кампания за за закупуването и оборудването на линейка за
Коментари Харесай

По инициатива на пловдивски доброволци: Офроуд линейка ще сп...

Дарителска акция за за закупуването и оборудването на кола за спешна помощ за тежки терени започва екипа на “Аварийно Спасяване Пловдив”. Идеята се родила в главите на ръководителя на доброволното формирование Георги Влайков и Петър Лесов, който е ръководител на клуб “Офроуд Пловдив”. За задачата са нужни към 30 000 лева, сочат изчисленията на основателите. Планинската кола за спешна помощ ще бъде оборудвана с носилка, система за подаване на О2, инфузионна и аспирационна система, ЕКГ уред, автоматизиран външен дефибрилатор, оборудвана здравна раница и радиокомуникация.

Ще бъдат подготвени екипи, които да са готови за реакция и дейности в изключителни обстановки на сложни терени, включително водач и спасители със задълбочени знания по първа долекарска помощ. В момента в " Аварийно Спасяване Пловдив " имаме двама лекари и двама парамедици, като още 7 са в развой на образование.

Инициаторите споделят, че повода да се роди концепцията е, че в България няма функционираща система за хеликоптерно избавяне. По думите им са направени стъпки за основаването й, само че в околните 2-3 години е малко евентуално да може да се разчита на нея.

Все повече хора вървят в планините за преходи/зимни спортове или вземат участие на разнообразни събития - фестивали, вело/рали надпревари, което покачва броя произшествия с нужна бърза здравна евакуация. За страдание даже съществуването на хеликоптер, не значи 100% сигурност - в неприятно време, мощен вятър, мъгла и прочие постоянно няма да може да лети поради изискванията, аргументират дарителската си акция основателите.

За сметка на това една кола за спешна помощ за тежки терени няма да се въздейства толкоз от дъжд и мъгла, с подготвен екип ще спомага на въздушнатат избавителна система, а до момента в който я няма независимо ще оказва помощ при избавителни интервенции от всевъзможен вид. Друго преимущество на планинската кола за спешна помощ е, че ще закара спасителен/медицински екип и оборудване/медикаменти допустимо най-близо до мястото на случая, като по този метод ще понижи времето за реакция и увеличи възможностите за оцеляване на потърпевшия при тежки контузии, когато времето е от извънредно значение. Не на последно място подобен вид кола за спешна помощ ще пперира в труднодостъпни местности и ще транспортира потърпевши на носилка, с потребност от О2 до най-близкото място, където има болница/линейка/удобно място за кацане с медицински екип, вместо те да бъдат носени на ръка, както постоянно се постанова на избавителни екипи от разнообразни организации.

Такава офроуд кола за спешна помощ сес употребява в Полша, като с добре подготвени екипажи там обезпечават редица събития, като най-разпознаваемото е рали “Бреслау”. " В случаи на естествени бедствия на територията на Полша тези коли оказват помощ безплатно на избавителните служби ", подчертаха основателите на дарителската клампания.

Всеки, който желае да помогне на идеята, може да подари сума по сметката на Сдружение " Аварийно избавяне Пловдив ", като на формалната страница на формированието във фейсбук ще се разгласяват ежемесечни доклади.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР