Дарението на 20 млн. литра руско дизелово гориво за Мали

...
Дарението на 20 млн. литра руско дизелово гориво за Мали
Коментари Харесай

Преди Рамазана Русия дари 20 милиона литра дизелово гориво на Мали

Дарението на 20 млн. литра съветско дизелово гориво за Мали ще помогне за опазване на осветлението в страната преди Рамазана.

Това съобщи пред " Блумбърг " Абдулайе Джибрил Диало, основен изпълнителен шеф на малийската енергийна компания EDM.

Като цяло държавното управление на страната е осигурило до 42 млн. литра дизелово гориво за идващите седмици. " Ще разполагаме с това количество през месец Рамазан , който стартира в понеделник, с цел да понижим спиранията на електрозахранването през този интервал на най-голямо търсене ", сподели Диало.

Продължителността на спиранията на електрозахранването през 2024 година в западноафриканската страна се усили до 19 часа дневно, защото държавната енергийна компания Energy du Mali SA към този момент не може да взема нови заеми за закупуване на гориво заради неизплатени задължения. Миналата година по време на сухия сезон в Мали електрозахранването беше прекъсвано за 10 часа на ден.

Според Диало EDM ще се нуждае от 309 милиарда CFA (западноафрикански франка, употребявани в 14 страни на континента, равностойни на 494 милиона долара), с цел да закупи 500 милиона литра дизел и да задоволи " забележителна част " от потребностите на страната от електрическа енергия през тази година.
 Мали, Буркина Фасо и Нигер сплотяват сили в битката с джихадистите
Мали, Буркина Фасо и Нигер сплотяват сили в битката с джихадистите

Насилието в региона на Сахел в Западна Африка се утежни през последните години

Компанията създава 70% от електрическата енергия си от електроцентрали, които работят с дизелово гориво. Останалата част от електрическата енергия идва от водноелектрически централи, слънчеви централи и импорт от прилежащи страни.

През февруари ръководителят на министерството на енергетиката на Мали Бинту Камара съобщи, че страната води договаряния с кредитори за преструктуриране на дълга на EDM, която дължи към половината от своите 600 милиарда франка CFA (959 млн. долара) на банки, а другата половина - на снабдители и оператори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР