Дарение за къщата-музей Ласло Наги направиха днес делегацията от побратимения

...
Дарение за къщата-музей Ласло Наги направиха днес делегацията от побратимения
Коментари Харесай

Дарение за къщата-музей Ласло Наги направиха от побратимения на Смолян, Кишпещ

Дарение за къщата-музей Ласло Наги направиха през днешния ден делегацията от побратимения на Смолян, Кишпещ.

В достолепната Гьорджева къща е приютена материалната памет за поета, изживял земния си път с Унгария в кръвта и България в сърцето.
Уникалната мозайка се състои от три елементи, създател е унгарската художничка Мария Хорват.
На събитието участваха кметът Николай Мелемов, кметът на Кишпещ Петер Гайда, Йордан Тютюнков – ръководител на Българския народен съвет на Кишпещ, зам.-кметът на побратимената ни турска община Ялова Наим Ардиш, съветникът Ахмет Кумали, шефовете на дирекции Мухаммет Озтюрк, Еркут Ферхатоглу, зам.-кметът Марин Захариев и шефът на РИМ „ Стою Шишков “ Валя Василева.
Гостите останаха очаровани от стопанисването на къщата-музей, уредникът й Мария Маргаритова ги посрещна по родопски бит с пита и мед. По-късно тя изнесе сказка за смисъла на творчеството на Ласло Наги. Преводите му трансформират българската национална лирика в част от унгарската литература, както във връзка с стиха, по този начин и на митологията, само че в същото време може да се твърди, че българската лирика е богат извор на творчеството за Ласло Наги не са във връзка с националната, само че и авторската лирика, тъй като той превежда и модерна поезия – стихове на Христо Ботев, Пейо Яворов, Гео Милев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров и други, уточни Маргаритова.

Кметът Мелемов благодари за дарението на унгарските посетители и съобщи, че взаимното ни съдействие с Кишпещ е от доста години и е извънредно ползотворно за двете общини, тъй като се развива динамично.
„ Радвам се, че още веднъж съм тук и двустранните ни взаимоотношения се развиват сполучливо изключително в региона на културата. Приемете нашия подарък на който смолянчани дълго време ще се любуват. Мозайката на Мария Хорват се състои от три елементи. В нея се придвижва любовта на Лалсло Наги. Художничката е употребила претекстове от графиките и рисунките на унгарския стихотворец.
Хорват показа, че преди години е била в България и не си е представяла, че ще се открие музей на Ласло Наги. Тя на драго сърце подарява творбата, което е сътворила, с цел да добавя атмосферата в къщата-музей.
Василева и Маргаритова също благодариха за скъпия подарък, тъй като космополитния Ласло Наги се приема от смолянчани като собствен.
Припомняме, че на 18 юни, 2019г. бе открита обновената експозиция в къщата музей „ Ласло Наги “ под наслов „ Кой любовта ще придвижи “, носеща заглавието на най-известното стихотворение на унгарския стихотворец, който е и почетен жител на Смолян.
Ласло Наги (1925-1978) е класик на унгарската литература, стихотворец, преводач, художник, един от първите носители на интернационална Ботевска премия и медал „ Кирил и Методий “. Превел е над 10 000 стиха от българската лирика. Три пъти получава премията „ Атила Йожеф “, отличен и с унгарската държавна премия „ Кошут “. Обновител на унгарската лирика със комплицирано метафорична езикова сплав, с така наречен „ дълги песни “. Поетът е създател на 24 книги. На български са издадени четири негови стихосбирки. Той идва в България през 1949 година със стипендия. Остава и твори две години, превзет от българската природа и лирика. Добрите му усещания от България постоянно го връщат в страната ни, придружаван от брачната половинка му – поетесата Маргит Сечи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР