Danske Bank започна миналата година разследване на твърденията, че неговият

...
Danske Bank започна миналата година разследване на твърденията, че неговият
Коментари Харесай

Danske Bank е критикувана за слаб контрол на опитите за пране на пари

Danske Bank стартира предходната година следствие на изказванията, че неговият естонски клон е употребен от 2007-15 година за изпиране на пари от страни, в това число Русия, Азербайджан и Молдова

© В© Ints Kalnins / Reuters Още по тематиката
Как азербайджанската пералня изцапа България (допълнена)

Правителството трансферира на Европейска банка за възстановяване и развитие решението дали да освободи Калин Митрев, само че в. " Гардиън " цитира банката, съгласно която той не е техен чиновник, а има роля, еквивалентна на дипломат на България
7 сеп 2017
Азербайджанската перачница за пари и Ирина Бокова

Въпроси и отговори към проблема с изтеклите документи, показващи по какъв начин Баку е купувал въздействие и имидж
5 сеп 2017
Danske Bank се стреми да понижи броя на банковите си депозити

Финансовата институция се пробва да пренасочи вложенията на корпоративните си клиенти към други услуги
16 авг 2017 Най-голямата датска банка Danske Bank беше необятно подложена на критика и порицана от датските регулатори за слабия, съвсем фиктивен надзор върху опитите за пране на пари, които породиха подозрения за " незаконна активност, включваща големи суми пари ", оповестява Financial Times.

Съмненията

Датският орган за финансов контрол (FSA) в четвъртък упрекна банката, че е взела участие в изпирането на пари в естонските си интервенции, както и означи нуждата от заделянето на капитал от 5 милиарда датски крони за справяне със обстановката. Danske Bank по-рано са признавали за противозаконни транзакции в естонския им клон в интервала сред 2011 и 2014 година, в това число схеми за изпиране на пари, включващи милиарди долари от Азербайджан.

FSA разкри " съществени недостатъци в ръководството на банката ", което значи, че тя " е изложена на доста по-високи опасности за спазването на разпоредбите, в сравнение с беше оценено преди този момент ". Главният изпълнителен шеф на банката Томас Борджен съобщи, че е взел рецензиите " доста съществено ". " Днес е ясно, че направихме прекомерно малко, с цел да се оправим с казуса. За страдание няма какво да създадем, с цел да променим това. Вместо това би трябвало да подсигуряваме, че това не може да се случи още веднъж ", добави той.

Danske Bank стартира предходната година следствие на изказванията, че неговият естонски клон е употребен от 2007-2015 година за изпиране на пари от страни, в това число Русия, Азербайджан и Молдова. Съществуват обилни въпроси за това дали висшето управление е знаело за това и за какво не съумяло да реагира по-рано. Разследването може да повдигне въпроси за Борджен, който е основен изпълнителен шеф на Danske от 2013 година и е бил началник на отдел " Международно банкиране ", в това число и на интервенциите на банката в Естония четири години по-рано.

Йеспер Берг, началник на датския регулатор, съобщи, че " това е извънредно тъпо състояние ".
" Проблемното е, че управлението на Danske Bank реагира прекомерно късно на получената от тях информация по отношение на минусите на политиките и практиките за битка с прането на пари в Естония и за вероятното присъединяване на техни фрагменти ", добави той.

Проблемите

Разследването също по този начин слага и регулатора в сложна позиция. Неговият ръководител Хенрик Рамлау-Хансен подаде оставка заради обстоятелството, че е бил основен финансов шеф на Danske от 2011 година до 2016 година " Докладът, който изпратихме, демонстрира изцяло, че даже при сложни условия сме били в положение да действаме уверено. Подадената оставка е вярното деяние, с цел да отбрани репутацията ни и доверието към нас ", сподели Берг.

FSA съобщи, че не е намерила задоволително доказателства, с цел да предприеме дейности против лица в ръководството на банката, само че това би могло да се промени, в случай че се получи повече информация.

Критиката към Danske е следващият случай от сагата сред европейските банки и регулаторните органи в обвинявания за пране на пари. Тази година ЕЦБ принуди една латвийска и една естонска банка да затворят заради неприятен надзор, до момента в който шведските Handelsbanken и Nordea са измежду по-големите кредитори, които получават рецензии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР