ДАНС засече износ на дефицитни лекарства от страната и умишлени

...
ДАНС засече износ на дефицитни лекарства от страната и умишлени
Коментари Харесай

ДАНС засече износ на дефицитни лекарства от страната

ДАНС засече експорт на дефицитни медикаменти от страната и умишлени дейности на властимащи лица в частна изгода. Това разгласи ръководителят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ) по време на съвещанието ѝ в четвъртък. Той заяви, че това се показва в информация на ДАНС до него, която е получил преди минути. Той сподели, че първо ще запознае депутатите с нея, а по-късно ще я даде и на медиите, защото документът не е с гриф " секретно ".

Ангелов посочи, че от това, което е прочел в придвижване в последния миг преди съвещанието, в справката на ДАНС се показва, че " има умишлени дейности на властимащи лица, които са работили в посока частен търговски интерес и в хода на изчезнали медикаменти на територията на България съответни компании, посочени с имената им, са правили успореден експорт, без да го заявяват ".

Ангелов сподели, че след запознаване с казуса ще бъде взето решение какво да се прави, с цел да бъде предпазен ползата на гаржданите и да им бъдат обезпечен медикаменти, без страната да си търси повече извинения. " Няма мощ, която да е по-силна и от най-слабата страна ", сподели той.

По време на съвещанието беше дадена зелена светлина на промени в Закона за лекарствените артикули, които целят точно да обезпечат по-добра проследяемост на веригата на лекарствоснабдяването. С тях се предлага да се свърже националният номер на медикаментите с верификационния им код и по този начин придвижването на всяка опаковка да е очевидно.

Справката на ДАНС евентуално е в отговор на писмото на Ангелов от средата на август, с което той изиска Министерство на вътрешните работи и ДАНС да извършат инспекция на изнесените от България количества медикаменти от началото на годината до края на юли.

Активността на Ангелов беше в отговор на хроничната липса на лекарства на българския пазар. Наред със разстройствата в доставките на някои артикули, институциите имат данни и че износът на медикаменти е една от аргументите за дефицита. Заради това бяха инициирани промени, които да подсигуряват задоволяването първо на вътрешните потребности.

В момента българското законодателство планува износът на избрани медикаменти да бъде спиран, в случай че наличностите от тях паднат под 65% от средномесечното ползване. Тази формула се оказа безусловно неработеща и незащитаваща публичния интерес, заради което Министерство на здравеопазването в този момент предлага експорт да има единствено при 100% задоволени вътрешни потребности, само че тези ремонти би трябвало да минат през нотификация в Европейска комисия. В момента неразрешени за експорт от страната са 48 лекарствени продукта, съобщи през днешния ден.бг.

Вероятно справката на ДАНС касае експорт точно на медикаменти, попадащи в забранителния лист, който обаче не е бил заявен.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР