Данните за второто тримесечие на 2023 г. показват, че Варна

...
Данните за второто тримесечие на 2023 г. показват, че Варна
Коментари Харесай

Варна е на второ място по продажби на имоти след София

Данните за второто тримесечие на 2023 година демонстрират, че Варна се подрежда на второ място по продажби след столицата София. На какво се дължи този растеж?

Иво Жечев е измежду евентуалните купувачи на апартамент във Варна. " Гледам нещо, което да е по-просторно, тъй като ми се усилва фамилията и да е комфортно за всеки ", споделя той.

Според него в този момент е точният миг за покупка на парцел, тъй като може да си разреши заем.

А статистиката демонстрира, че хората като него стават от ден на ден, защото за второто тримесечие на тази година растежът на покупко-продажбите в морската столица е близо 35 %.
Според Ивайло Градев от Национално Сдружение Недвижими Имоти хората желаят да живеят в огромен град. " Тук имаме плюс, че сме покрай море. Малко или доста сме туристически град, тъй че има всички предпоставки да има предпочитание за покупка тук ", изясни той.

От сдружението споделят, че търсенето е главно към по-малки жилища. " Говорим за двустайни жилища, тристайни, нали в случай че могат да се кажат дребни, само че по-големите и по-малките са по-скоро по-малка част от пазара ", добавя брокерът.

А като съществени фактори определящи избора на парцел брокерите показват местоположението, положението и несъмнено - цената, която във Варна варира в необятен диапазон.
" В идеалния център на Варна цените стартират от порядъка на 1900 - 2000 евро нагоре на квадрат. Изтегляйки се към този момент от центъра отиваме към 1300 - 1500 и към този момент крайните квартали са от порядъка на зависи от стадия на строителство и дали ще се включите или не, само че приблизително споделяме към 1000 евро ", разкри Градев.
А за брокерите взривът на продажбите във Варна не е изненада. " Този растеж от 35% да го съпоставим с първото тримесечие. Мисля, че обратно във времето колкото и да се върнем всяко второ тримесечие ще е по-добро от първото, само че обикновено - сезона идва, нещата по този начин около макроикономическите фактори се поуспокояват, инфлацията леко понижава. Нивата на заемите към момента са положителни, тъй че обикновено е да има растеж. ", заключи той.

А в случай че сме решили, че в този момент е подобаващото време за покупка на парцел специалистите поучават: " Намерете си добър брокер, на който да се доверявате, който познава пазара, който познава парцелите. Ще ви спести ужасно доста време, средства и нерви най-много ", прикани Градев.
Народоосвободителна въстаническа армия ТВ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР