Данните са в центъра на усилията на ЕС за развитие

...
Данните са в центъра на усилията на ЕС за развитие
Коментари Харесай

ЕС ще може да си съперничи със САЩ, ако използва потенциала на данните

Данните са в центъра на напъните на Европейски Съюз за развиване на цифровата стопанска система. Те са нужни за развиването на изкуствения разсъдък, който е приоритет за Европейски Съюз. Данните откриват пътя към нови услуги в области като опазването на здравето и зелените технологии и могат да ускорят икономическия напредък и възобновяване от рецесията с COVID-19.

В отговор на показаната от Европейската комисия Стратегия за данните комисия по проучвания в Европарламента прикани в отчет, гласуван на 24 февруари, за законодателство, което ще даде опция на европейските компании да се възползват от капацитета от данните в индустрията и обществения бранш.

В същото време европейските правила би трябвало да слагат преди всичко потребностите на хората и да са съобразени с европейските полезности за бистрота и запазване на персоналния живот, декларират депутатите.

Очаква се Европейската комисия да предложи законодателен акт за данните през втората половина на 2021 година

Ползите от стопанска система, учредена на данните

Приетият текст отбелязва, че рецесията прави още по-наложително приемането на дейно законодателство за данните, което би подкрепило проучванията и нововъведенията. Вече съществуват огромни количества качествени данни, генерирани в индустрията, търговията и обществения бранш, а в околните години се чака количеството им да се усили неведнъж.

Обменът на данни сред бизнеса и обществените управляващи би оказал помощ на европейските компании, без значение от размера им, да оферират нови услуги и да трансфорат Европейски Съюз в водач в този основен бранш.

Комисията чака размерът на стопанската система в Европейски Съюз, учредена на данните, да нарасне от 301 милиарда евро през 2018 година на 829 милиарда евро през 2025 година, а броят на работещите в тази област - от 5,7 млн. души на 10,9 млн. души за същия интервал.

Европа е изправена пред сериозна конкуренция в бранша, изключително от Съединени американски щати и Китай. За да се трансформира в водач, Европейски Съюз би трябвало да наложи свои стандарти.

Защита на персоналния живот, главните свободи и прозрачността

Европейските полезности следва да бъдат в основата на разпоредбите за данните, считат депутатите. Свободното шерване би трябвало да е допустимо единствено за нелични или невъзвратимо анонимизирани данни, които не разрешават да се разпознава съответен консуматор. Отделните хора би трябвало да имат цялостен надзор върху персоналните си данни и да се употребяват от надеждна отбрана. Европейският съюз към този момент има законодателство в тази тенденция.

Текстът приканва Комисията и страните в Европейски Съюз да работят взаимно с други страни за налагане на международни стандарти съгласно полезностите и правилата на Европейски Съюз.

Обмен на данни и инфраструктура

Депутатите оферират построяването на пространства за продан на данни по браншове, които да се преценяват с общи насоки, правни условия и протоколи. Във връзка с пандемията от изключително значение е обменът на данни в областта на опазването на здравето.

Успехът на тактиката за данните зависи от съществуването на качествена цифрова инфраструктура. Затова е нужен прогрес в Европейски Съюз по отношение на електронната сигурност, оптическите кабели, 5G и 6G мрежите, както и по отношение на суперкомпютрите и квантовите компютри. Технологичната бездна сред районите в Европейски Съюз би трябвало да бъда понижена, изключително в границите на възобновяване от пандемията, акцентира отчетът.

Екологичен отпечатък

Използването на данни има капацитет да подкрепи развиването на зелени технологии и да способства за реализиране на чисти нулеви излъчвания до 2050 година В същото време обаче цифровият бранш е виновен за 2% от международните излъчвания на парникови газове. Намаляването на излъчванията в бранша и на електронните боклуци би трябвало да бъде значим детайл от тактиката на Европейски Съюз, декларират депутатите.

Законодателство на Европейски Съюз за шерване на данните

Европейската комисия показа тактиката за данните през февруари 2020 година Тя дружно с спорен документ за изкуствения разсъдък са първите стълбове от тактиката на Европейски Съюз в цифровата област.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР