Данните на ИА Околна среда“ от началото на април до

...
Данните на ИА Околна среда“ от началото на април до
Коментари Харесай

10 филтъра почистват димните газове от печки на твърдо гориво в „Красна поляна“


Данните на ИА „ Околна среда “ от началото на април доникъде на октомври демонстрират, че в София не е имало нито един ден с превишение на нормите на фини прахови частици.

" Монтирани са 10 филтъра, които почистват димните газове от печки на твърдо гориво в регион „ Красна поляна “. Измерванията демонстрират, че с филтъра замърсяването понижава с сред 75 и 80%. Те работят на правилото на електростатиката и имат доста ниска консумация на енергия – 30 вата. За цялостен отоплителен сезон натоварват сметката за ток на едно домакинство с до 20 лева Пилотният план осъществяваме със „ Системи за чист въздух “, които подаряват филтрите. " Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция на място на един от обектите, в които е инсталиран филтър.

В зимните месеци най-сериозният проблем за качеството на въздуха основава отоплението на твърдо гориво – нискокачествени въглища, сурови дърва, както и нереграментираното изгаряне на боклуци.

" Проучване на отоплението в София сподели, че 55 хиляди семейства употребяват дърва и въглища. Столична община основава подготвеност да кандидатства за замяна на старите печки с нови екологични разновидности – газ, парно, пелети, ток – по Оперативна стратегия „ Околна среда “ и Програмата „ Лайф “. Целта е за 3 година да бъдат сменени старите печки на дърва и въглища на 30% от семействата, което ще даде пряк позитивен резултат върху въздуха – каза кметът Фандъкова. – Разговарях с министър Бисер Петков и работим дружно за това в обществените помощи за отопление да се поддържа различното гориво. Без поддръжка и без специфичен тласък за семействата да подменят отоплителните си съоръжения, няма да реализираме добър резултат. "

По думите на Фандъкова формалните данни на Изпълнителна организация „ Околна среда “ от началото на април доникъде на октомври демонстрират, че в София не е имало нито един ден с превишение на нормите на фини прахови частици.

Столичната община е и основател за въвеждане на стандарти за дървата и въглища с по-ниско наличие на пепел, сяра и мокрота. " За нерегламентираното изгаряне на боклуци правим непрекъснати инспекции на пунктове за вторични първични материали и автосервизите, както и в региони, в които имаме сигнали за горене на гуми и кабели от жители. За да улесним и насърчим вярното изхвърляне на боклуци, които се употребяват за изгаряне – гуми и остарели облекла – организирахме специфични пунктове за предаването им " – посочи също кметът Фандъкова.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР