Данните към момента сочат, че Лято 2017 г. ще е

...
Данните към момента сочат, че Лято 2017 г. ще е
Коментари Харесай

В луксозните ни хотели вече няма места за лято 2018


Данните все още сочат, че Лято 2017 година ще е по-успешно спрямо рекордната 2016-а. Потвърждават се прогнозите за 7-10% растеж на годишна база. Това демонстрира устойчива наклонност в бранша, разяснява министърът на туризма Николина Ангелкова в изявление за bTV. Тя анонсира, че министерството към този момент интензивно приготвя идващия летен сезон и занапред 5-звездни хотели за Лято 2018 са резервирани. Продължаваме да водим договаряния със международните туроператори ТУИ, "Томас Кук ", "Дер Туристик ", с цел да сложим доста добра основа за идващото лято.

По проблема Калиакра и отражението му върху туризма министърът акцентира, че е доста значимо да се откри решение на тази обстановка, стартирала преди години при ръководството на Станишев. С напъните на премиера Борисов и министър Нено Димов и в съдействие с Европейската комисия се търси салдото, с който да се опази околната среда, само че и да бъдат задоволени настояванията на притежателите в района. Сигурна съм, че ще се откри най-правилното решение, сподели още тя.

Ангелкова подчертава, че е доста значимо по какъв начин желаеме да се определим като туристическа дестинация. В партньорство с останалите институции ще подсигуряваме безпроблемен сезон. Затова с промени в Закона за туризма се приготвя ясна наредба на статута на националните курорти и на функционалностите на туристическата полиция. За Лято 2017 са командировани по Черноморието над 900 чиновници на Министерство на вътрешните работи.

На въпрос за Слънчев бряг министър Ангелкова заяви, че за 2016 година приходите от нощувки в местата за настаняване в курорта са над 266 млн. лева, което е над 22% растеж по отношение на 2015. Приходите от нощувки на чужденци са с над 49 млн. лева повече, което е 24% нарастване. Към 800 хиляди задгранични туристи са посетили Слънчев бряг предходната година. Анализите демонстрират, че по-голямата част от чужденците у нас идват за фамилна отмора. Ние сме безкомпромисни във връзка с контрола, с цел да осигурим на всички тях умерено престояване.

Министър Ангелкова подчертава върху непрекъснатите инспекции, които туристическата администрация прави изключително във връзка с морските плажове. Извършват се геодезични заснемания на свободните зони, наблюдават се и разрешителните за водните коридори, чистотата и достъпът до линиите, с цел да се откри дали се съблюдават условията. Към момента има "кандидати " за преустановяване на техните контракти за наем или концесия, тъй като са факт фрапантни нарушавания, сподели министърът.

На ден получаваме от 20 до 50 сигнала на горещия телефон, който сме оповестили на уеб страницата на министерството. Най-сериозните нарушавания това лято, разнообразни от предходната година, са на някогашни наематели, които са завоюва новите търгове, само че не желаят да подпишат контракти за плажовете, а в това време ги употребяват. Или предходният наемател не дава на новия да влезе във притежание и употребява досегашните си обекти. За това сме сезирали и прокуратурата, разяснява Ангелкова.

Тя обърна внимание, че е безусловно нарушаване на туристите да се оферират наложителни пакети за прилагане на плажни такъми и в такива случаи се постановат санкции, както и в случай че чадърите или шезлонгите са счупени, само че се желае цялостна такса за тях. За тези несъответствия ще бъде сезирана КЗП и при глобите ще бъдем безкомпромисни, безапелационна бе Николина Ангелкова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР