Данните, изтекли в рамките на Пентагонгейт, хвърлят нова светлина върху

...
Данните, изтекли в рамките на Пентагонгейт, хвърлят нова светлина върху
Коментари Харесай

Ходът на войната в Украйна, опасения от Китай и още - какво стана ясно от изтеклите документи на Пентагона?

Данните, изтекли в границите на " Пентагонгейт ", хвърлят нова светлина върху информацията за други страни, с които разполага американското разузнаване.

Някои от документите с гриф " Строго секретно " рисуват подробна картина за хода на войната в Украйна, само че част от файловете засягат Китай, както и съдружници на Вашингтон. Пентагонът към този момент призна, че документите са достоверни.

Ето и някои от обстоятелствата, стигнали до международните медии.

По американски оценки генералният секретар на Организация на обединените нации е " прекомерно отстъпчив " към Русия . Неговата позиция по съглашението за експорт на зърно през Черно море подкопава опитите за търсене на отговорност от Москва за войната в Украйна. Стана ясно, че Вашингтон следи от близко Антониу Гутериш. Според американските служби, в желанието си да резервира съглашението за зърното, той е бил податлив прави отстъпки пред съветските претенции.

Някои от изтеглите документи хвърлят светлина върху световните паники на Вашингтон като разпространяването и задачите на китайската технология . Става ясно, че в края на февруари висши представители на Йордания са обсъждали дали да изключат компанията " Хуауей " от плановете за 5G в страната. Престолонаследникът принц Хюсеин, който дава отговор за въвеждането на технологията, е изразил опасения от възможни контрамерки на Пекин при положение на изключване на китайската компания.
Друг документ визира опциите на Китай за хакерски атаки . Твърди се, че те са ориентирани към преустановяване на достъпа, потреблението или похищението на сателитни връзки и мрежи в границите на тактика за надзор на информацията- основна част от воденето на бойни дейности.

Публикуваните документи разкриват и разногласия измежду съветското управление по отношение на съобщаването на броя на жертвите във войната с Украйна. Федералната работа за сигурност е обвинила Министерството на защитата в Москва че омаловажава човешката цена на спора.

Документ от 23 март разкрива наличието на дребен брой представители на западни специфични елементи в Украйна , само че тяхната активност и местонахождение не се оповестяват. Англия има максимален контингент /50/, следват Латвия /17/, Франция /15/, Съединени американски щати /14/ и Нидерландия /1/. Данните подхранват тезата на Москва, че се бори освен с Украйна, само че и с НАТО.

Изтекли файлове разкриват по кое време ще са подготвени за пердах десетина нови украински бригади , които се приготвят за идна контраатака. Изброяват се в огромни детайлности танкове, бронирани коли и артилерийски единици, предоставени на Украйна от западните съдружници. Има и карта с оценка на положението на терена във времето при настъпването на пролетта.

В документ от началото на февруари се споделя, че Съединените щати имат подозрения към възможностите на Украйна за триумф при идната контраатака . Според Вашингтон проблеми при основаването и поддръжката на задоволително сили може да докара до " скромни териториални завоевания ".

Анализират се и проблемите на Украйна с противовъздушната защита, в края на февруари американските оценки са, че Киев може да привърши нужните ракети. Цитират се и данни за загуби в жива мощ. Посочва се, че съветската страна е дала 223 000 убити и ранени, а Украйна - 131 000 . Представители на Киев отхвърлиха данните като съветска дезинформация. Президентският консултант Михайло Подоляк уточни, че Украйна се нуждане от по-малко взиране в осведомителни течове и повече далекобойни оръжия, с цел да постави завършек на войната.

" Вашингтон Поуст " се е добрал до документ от средата на февруари, в който се твърди, че Египет възнамерява да създаде скрито 40 хиляди ракети за Русия . Според вестника президентът Абдул Фатах ал-Сиси е наредил производството и доставката да се извършат в условия на секретност " с цел да се избегнат проблеми със Запада ".

Египетски представител е декларирал, че ще накара хората си да работят на смени при нужда, тъй като това е най-малкото, което Египет може да направи, с цел да се отплати на Русия за оказана по-рано неуточнена помощ. Едно от евентуалните пояснения за тази помощ е увеличеният импорт на съветско зърно в Египет през 2022. Няма данни, че продажбата на ракети се е осъществила . Кайро дефинира обвиняванията като " изцяло безпочвени " и увери, че не взема страна във войната. Кремъл дефинира данните като следващ слух, Белият дом съобщи, че няма данни Египет да доставя смъртоносно въоръжение на Русия.

Друг документ споделя за несъгласия в Южна Корея за доставките на въоръжение за Украйна . Според американското разузнаване съветници по сигурността са били разкъсвани сред натиска на Вашингтон и политиката на Сеул да не въоръжава воюващи страни. Един от участниците в сензитивен диалог предлага снарядите да бъдат изпратени в Полша, с цел да не се основава усещане за оттегляне пред Съединените щати. Южна Корея няма предпочитание да въоръжава Украйна, с цел да не се конфронтира с Русия. Изтеклите данни провокираха в Сеул паники за сигурността. Опозиционни политици сложиха въпроса по какъв начин Съединените щати са съумели да прихванат толкоз сензитивен диалог на висши представители.

В изтеклите документи " Вашингтон Поуст " открива и данни за извършени проби с пробно въоръжение в Китай . Става дума за тестване на хиперзвуковата ракета DF-27 , осъществено на 25 февруари. Според изтеклата информация ракетата е летяла 12 минути и е минала разстояние от 2100 километра.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР