Данни на германската независима платформа за изследване на политическите нагласи

...
Данни на германската независима платформа за изследване на политическите нагласи
Коментари Харесай

Крайната десница променя политическия пейзаж в Германия

Данни на немската самостоятелна платформа за проучване на политическите настройки Wahlrecht, представени от CNBC, демонстрират, че крайнодясната „ Алтернатива за Германия “ (AfD) изпреварва три от партиите, които съставляват съдружното държавно управление на страната към днешна дата, а имиграционните проблеми са главен проблем за гласоподавателите.

Според данните, събрани от осем разнообразни платформи, които се допитват до респондентите за коя партия биха дали своят вот, в случай че федералните избори се проведат идната неделя, AfD ще получи сред 19% и 23% поддръжка.

Данните демонстрират, че поддръжката за AfD е доста по-висока от тази за социалдемократите (СДП), Зелените и про-бизнес насочената Свободни демократи (СДП), които понастоящем съставляват съдружното държавно управление на Германия. Християндемократическия съюз (ХДС), която преди този момент беше ръководена от Ангела Меркел, сега има най-високи резултати в изследванията.

Изборите тази неделя в областите Хесен, в която се намира Франкфурт, и Бавария, в която се намира Мюнхен, са основен тест за настроенията на германците към AfD и за това дали гласоподавателите виждат в партията решение на някои от най-големите обществени и стопански компликации в Германия, подчертава CNBC и напомня:

„ През юни крайнодясната партия за първи път си обезпечи място в окръжния съвет в източния град Зонеберг в провинция Тюрингия и мнозина чакат да видят дали други изборни региони ще последват образеца ѝ “.

В Хесен, Западна и Централна Германия, стандартът на образованието и логистиката на трафика подтикват гласоподавателите да изберат AfD, декларира Роберт Ламбру, претендент на партията за провинцията, пред CNBC в понеделник, само че проблем номер едно е имиграцията:

" На първо място е нужна политическа воля, с цел да я спрете, а ние не виждаме тази воля измежду останалите партии. И доста жители виждат същото. Хората са мощно разочаровани от политиката на държавното управление ".

Резултатите от районните избори в неделя ще бъдат следващ лакмус за канцлера Олаф Шолц, който ръководи страната в обстановка на енергийна рецесия и в миг, когато тя още веднъж е обсъждана като " болния човек на Европа ".

Ответна реакция

Германските банки бяха измежду тези, които подлагаха на критика политиката на Шолц, заявявайки, че са нужни структурни промени, с цел да се предотврати политическо изместване вдясно.

" Дълго време бяхме в много добра форма и може би заспали и не бяхме подготвени да се модернизираме и да се оправим с нужните структурни промени ", декларира основният изпълнителен шеф на Commerzbank Манфред Кноф пред CNBC по време на банковата среща на върха Handelsblatt 2023 през септември. " Смятам, че една стратегия също може да помогне да върне гласоподавателите назад. Демокрацията не е нещо несъмнено и ние би трябвало да се борим за нея и да я пазиме ".

Ханс-Вернер Зин, почетен президент на института Ifo, пък счита, че точно фокусът на настоящето държавно управление върху по-зеленото бъдеще евентуално ще има дясноориентирани политически последствия.

" Явно има ответна реакция. Населението в този момент се движи надясно ", споделя Зин, като има поради известността на AfD. " Прагматизмът малко липсва в сегашната политика ".

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР