Дания заяви в четвъртък, че ще дари на Украйна 19

...
Дания заяви в четвъртък, че ще дари на Украйна 19
Коментари Харесай

Дания ще изпрати на Украйна 19 самоходни гаубици Цезар

Дания съобщи в четвъртък, че ще подари на Украйна 19 самоходни гаубици " Цезар " (CAESAR), създадени във Франция, изпълнявайки желанието на украинския президент Володимир Зеленски, само че възпрепятствайки личното въоръжаване на северната страна, оповестяват Ройтерс и БНР.

CAESAR е създадено във Франция мощно самоходно далекобойно оръжие, употребявано за тъкмо поразяване на цели на повече от 40 километра.

Миналия месец Киев изиска от Копенхаген да достави оръжейните системи, което провокира спор в Дания дали страната може да си разреши да подари по този начин нужната артилерия за сметка на личното си въоръжение, защото се стреми да натрупа изчерпани военни ресурси.

" Поддържахме непрестанен контакт с украинците по-специално по отношение на артилерийските системи " Цезар " и съм благополучен, че в този момент получихме необятна поддръжка от датския парламент да я дарим на битката за независимост на Украйна ", съобщи министърът на защитата Якоб Елеман-Йенсен.

Като част от уговорките си към НАТО, Дания получи задачата да сътвори тежка пехотна бригада, известна като 1-ва бригада, до 2032 година Проектът обаче беше засенчен от забавяния, които провокираха рецензии от Западния защитителен алианс.

" Трябва да намерим баланс сред помощта на Украйна и продължаването на укрепването на датската защита, с цел да можем да защитим сигурността на Дания и да осъществим отговорностите си в НАТО “, сподели още военният министър.

Дарението на гаубиците " Цезар " ще забави в допълнение построяването на 1-ва бригада, споделиха от министерството. Дания ще се стреми бързо да придобие нови военни мощности паралелно с дарението, добави той.

Дания към момента не е получила всички артилерийски системи " Цезар ", създадени от френския производител на оръжия Nexter, отбелязва Ройтерс.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР