Дания отбелязва днес 30-ата годишнина от първите еднополови съюзи, предаде

...
Дания отбелязва днес 30-ата годишнина от първите еднополови съюзи, предаде
Коментари Харесай

Дания отбелязва 30-ата годишнина на еднополовите съюзи

Дания отбелязва през днешния ден 30-ата годишнина от първите еднополови съюзи, съобщи Българска телеграфна агенция.

На 1 октомври 1989 година влиза в действие в Дания закон, разрешаващ еднополовите цивилен съюзи.

В този ден преди 30 години подписват подобен съюз пасторът Иван Ларсен и психологът Ове Карлсен. Днес двамата си спомнят този незабравим за тях ден. Тогава те са били облечени в публични костюми и с различаващи се папийонки. Тази на Ове е била розова, а тази на Иван синя. На церемонията участвали 25 посетители. Тя се състояла в кметството на датската столица. След това на излизане от постройката двамата били приветствани от ликуващо голям брой, засипало ги с ориз. Накрая двойката се качил на колесница и се отправила към централата на ЛГБТ придвижването.

Ове и Иван не са първата двойка, сключила подобен еднополов съюз в Дания. Те са втората след Аксел и Ейгил Аксгил, които по това време са били на 74 и 67 години. Днес те не са сред живите. Преди да се обвърже с Иван, Ове е бил женен. Със брачната половинка си имат две деца, само че след това той се разболял от рак. Битката с подлата болест преобърнала живота му и той осъзнал, че е педераст. Развел се, а някогашната му брачна половинка го насърчила да живее личния си живот. С Иван се срещнал в бар и двамата са дружно три години и половина, преди да се обвържат публично.

В Дания до 1866 година хомосексуалността е била наказвана със гибел. Днес страната е горда, че е била авангард на еднополовите бракове. Но преди 30 години законът за еднополовите цивилен съюзи е признат единствено, тъй като от него е изключено правото на еднополовите двойки да осиновяват деца, напомня анализатори. Депутатите тогава са целели да дават финансова сигурност да хомосексуалистите, които получават правото да наследяват имуществото на сътрудниците си в миг, в който върлува СПИН.

Еднополовите цивилен съюзи не са се сключвали в църкви и е трябвало най-малко един от младоженците да е датски гражданин. Между 1989 година и 2012 година са били подписани 7491 еднополови съюза. През 2012 година еднополовите съюзи са били сменени от бракове и хомосексуалните двойки са получили същите права като хетеросексуалните, в това число и църковен брак. Тогава Иван и Ове също са се омъжили в черква.

Днес трийсетина страни по света позволяват еднополовите бракове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР