Данило Билек, След нахлуването на Русия в Украйна преди почти

...
Данило Билек, След нахлуването на Русия в Украйна преди почти
Коментари Харесай

Донецкият Дахау: Русия превръща цяла Украйна в концлагер

Данило Билек,

След нахлуването на Русия в Украйна преди съвсем година в доста градове и села, оказали се под съветска окупация, бяха открити доказателства за осъществявани изтезания и насилия против цивилното население. Донецкият публицист Станислав Асеев, станал очевидец на такива закононарушения, ги разказва в книгата си „ Светъл път: историята на един концлагер “. В нея той споделя какво е претърпял през тези две и половина години, в които е бил в съветски плен. През множеството време той се е намирал в тайния затвор „ Изолация “ в Донецк. По думите на писателя, „ Изолация “ демонстрира в какво може да се трансформира всяка територия, окупирана от Русия. Пред Дъждовни води той споделя: „ Изолация “ е концлагер, мъченията с електрошокове също са инструмент на съветския гнет, какъвто към този момент видяхме в Буча, Изюм, Ирпен, Мариупол и другите места на военни закононарушения, осъществени от руснаците “.
Какви заключения са вероятни от това, което сте претърпели?

С. Асеев: „ Изолация “ е отговорът на въпроса дали въобще е вероятен компромис с Русия, към какъвто ни тласкат толкоз доста западни политици. Ако се търси компромис за подписването на някакъв контракт, това би означавало, че ние, цивилизованият свят, се съгласяваме със основаването на актуален концлагер на окупираните територии. По всички окупирани територии има места за изтезания. И всеки политически компромис с Русия би означавал, че се съгласяваме хората да бъдат подлагани на мъчения. Това е главното.

Наричате „ Изолация “ концлагер и даже „ донецки Дахау “. Сигурен ли сте, че тези съпоставения със събитията в нацистка Германия са уместни?

С. Асеев: Тази полемика несъмнено е сложна. Но концлагери е имало освен по време на нацистите – първите концлагери в Европа се появяват по времето на Съюз на съветските социалистически републики през 1920-те години. Затова, когато става дума за „ Изолация “, имам поради място, където изпращат хора, несъгласни с тоталитарния режим в така наречен ДНР. Освен това в „ Изолация “ няма правила като в формалните затвори – там царува цялостен произвол, пандизчиите са същински плебеи, освен това непрекъснато ги изтезават с електрошокове. Накратко – това е актуален концентрационен лагер.

Кое определяте като своя съществена задача през днешния ден?

С. Асеев: От моята книга „ Изолация “ можете да разберете, че за нас компромис с Русия е неосъществим – за Украйна това е ясно. Ние разбираме, че в случай че има компромис или още по-зле – в случай че загубим, затвори като „ Изолация “ ще покрият цялата ни страна. Избраният от Русия жанр за водене на война не оставя опция за никакви взаимни отстъпки. Това са унищожени градове, места за изтезания, систематични концлагери – това са стотици и хиляди военни закононарушения. След всичко това не можеш да приемеш компромис.

Вие смятате за свое най-голямо достижение това, че някогашният комендант на лагера Денис Куликовский е бил задържан. Това ли е Вашият максимален принос за справедливостта?

С. Асеев: Безспорно – дружно с моя другар Христо Грозев от „ Белингкат “ ние успяхме да го намерим и накарахме украинските специфични служби да го арестуват. Защото той е главният главорез - комендантът на „ Изолация “, който в продължение на пет години непрекъснато измъчваше, насилваше и убиваше хора. Сега ще бъде съден за тези закононарушения, а с помощта на книгата ми спецслужбите нямаше по какъв начин да си замълчат и да покрият нещата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР