Даниил Медведев победи Новак Джокович с 6:4, 6:4, 6:4 и

...
Даниил Медведев победи Новак Джокович с 6:4, 6:4, 6:4 и
Коментари Харесай

Медведев унищожи мечтата на Джокович за кариерен Голям шлем и вдигна първа Мейджър титла от US Open

Даниил Медведев победи Новак Джокович с 6:4, 6:4, 6:4 и лиши фантазията на сърбина за Голям шлем в една календарна година. Световният №2 се наложи доста изрично и от самото начало мачкаше сърбина. Срещата изненадващо продължи единствено два часа. По-рано през годината Ноле завоюва купите в Австралия, " Ролан Гарос " и Уимбълдън и в този момент целият тенис свят бе вперил взор в Голямата ябълка, където можеше да се случи нещо историческо.

" Не съм го казвал  на никого, само че ще го кажа на теб - ти си най-великият състезател в историята ", сподели по време на награждаването си Медведев, обръщайки се към Джокович, засвидетелствайки почитание. 

Всички бяха затаили мирис в очакване на историческо достижение от страна на Ноле, само че сърбинът остана на крачка от календарния Голям шлем и вместо това вторият в света се намести в редиците на „ мейджър “ първенците.

Даниил сервираше феноменално през съвсем цялата среща, само че още по-впечатляващ бе фактът, че бе по-добър от дългите точки от дъното на корта – всекидневно мощна страна на противника му. Новак на моменти намираше решение с чести излизания на мрежата, само че ниският % на вкаран първи начален удар в срещата му попречи да залага пълноценно на тази тактичност. С напредването на срещата бе заставен да залага на нея и при по-неподходящи обстановки, като Медведев все по-често успяваше да смъква топката ниско в краката му.

Дебютният трофей от Големия шлем на руснака идва от третия край – след провалите на US Open ’19 и Australian Open ’21.

Двамата започнаха срещата на разнообразни предавки – Медведев бе мобилизиран от първата точка, а Джокович като че ли се изненада до известна степен от преимуществото на съперника си в разиграванията от главната линия. Първоначално Ноле предпочиташе да стои покрай нея, до момента в който руснакът се нареждаше крачка по-назад, само че компенсираше с съвършено напредване.

Въпреки че постоянно самодейността бе в ръцете на Новак, той се усещаше задължен да рискува, с цел да пречупи отбраната на противника си и в първите геймове грешеше постоянно. Още в откриващия се стигна до дюс, а форхенд в навън даде брейкбол на международния №2. Шансът бе осъществен.

При 0-2 Джокович изостана с 15-40, само че това бе и преломният миг за него в сета – изигра две безупречни точки, след което два аса го измъкнаха от обстановката. От този миг нататък водачът в класирането промени тактиката – стартира доста постоянно да навлиза в корта и показва редица майсторски волета, които направиха живота му в подаванията доста по-лесен.

Път обратно обаче в сета нямаше – Медведев бе като машина на начален удар. Първите му сервиси намираха точно задачата си с доста висока скорост и Ноле нямаше какво да направи. В целия сет финалистът от 2019 загуби общо три точки в своите подавания и затвори за 6-4.

В началото на втория сет видяхме първите съмнения от страна на Даниил на начален удар. Двойна неточност след опасен втори сервис, след което позволи и непредизвикана от форхенд – 0-40. Изглеждаше като че ли ще забележим пробив след неубедителна къса на Медведев, само че планува желанията на съперника си и съумя да е избави с минаващ удар. Сервисите избавиха руснака до края на гейма.

При 1-1 първият сервис на Джокович изчезна и може би вследствие на това понижиха доста навлизанията му в корта. Двамата се върнаха към дългите разигравания от главната линия от първите минути на дуела и изходът бе подобен – форхенд уинър по правата донесе брейкбол на Медведев. Началният удар на топ поставения обаче проработи тъкмо в този миг и го резервира във водеща позиция в сета – 2-1.

Последва маратонско подаване. При 30-30 двамата изиграха феноменално разиграване с 27 удара, което приключи в интерес на руснака. Все отново непредизвикана неточност даде брейкбол на Ноле, само че Даниил я отрази с брилянтно стоп воле. Джокович си издейства нов късмет, само че този път вторият в света се измъкна с мъчно осъществяване на бекхенд уинър по правата. При поредното 40-40 Джокович счупи ракетата си след пропуснат ретур, а миг по-късно съперникът му затвори гейма с добър кик втори сервис.

Последва спад в представянето на водачът в класирането. Започна с двойна неточност, а две непредизвикани го водиха до обстановка 15-40. Спаси първата заплаха, само че при втората топката бе свалена в краката му на мрежата – 2-3.

До края на сета Медведев изглеждаше непробиваем, като връщаше даже смачове. Въпреки това при три сетбола на своя сметка той загуби централизация. При 40-30 подари комфортна опция на противника си да се добере до дюс, само че Джокович позволи следващата непредизвикана – 6-4.

Третата част също не стартира оптимистично за сърбина. Джокович стартира да излиза на мрежата при съвсем всяко разиграване и последователно Медведев откри съвършената контраофанзива – сваляше топката доста ниско над мрежата, което правеше набезите на Ноле в корта все по-несполучливи. Това ни води до ранен пробив и 0-30 в третия гейм. При дюс международният №1 сгреши при опит за къса и даде нова опция на съперника си, а сбъркано воле направи резултата 0-3.

Носителят на 20 трофеи от Големия шлем изглеждаше пречупен душевен и отпаднал физически. При 0-4 видяхме прочут напредък в представянето му, само че и шансът оказа помощ на съперника му, когато в шестия гейм при 14-30 мрежата благоволи да допусне топката в полето на сърбина по неспасяем за него метод.

При 5-2 Медведев стигна до мачбол, само че публиката му повлия, забави сервисът му и той позволи следващи двойни неточности, последвани от непредизвикана от форхенд в мрежата – пробив за Джокович.

Подкрепата на феновете разчувства Новак, който се разплака на почивката при 5-4.

Шумът от трибуните обаче не продължи да оказва резултат върху руснака дълго. В идващия случай, в който сервираше за трофея, концентрацията му още веднъж бе безупречна. Геймът стартира с дълга замяна от дъното на корта, извоювана от втория в света. Последва нова такава, като и този път Медведев излезе победител. Публиката не стихваше и по време на осъществяването на сервис на руснака, само че освиркванията не бяха задоволителни. Даниил Медведев стигна до нови две шампионски точки, като първата за следващ път бе подмината след двойна неточност. При втората обаче всичко свърши – 6-4.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР