Даниел Лорер коментира пред Нова тв побой над Християн Пендиков. Господинът,

...
Даниел Лорер коментира пред Нова тв побой над Християн Пендиков. Господинът,
Коментари Харесай

Лорер коментира побоя над Пендиков

Даниел Лорер разяснява пред Нова тв побой над Християн Пендиков. 

" Господинът, който беше нападнат в Северна Македония, не е български жител. Той се дефинира като човек с българско съзнание ", разяснява той. 

Според депутата страната ни би трябвало да пази на първо място своите жители. " Единият от тези, които са го атакували, обаче е български жител. Защо не приказваме за него?, каза Лорер пред Нова телевизия.

По думите му, до момента в който са били на власт в държавното управление " Петков ", Румен Радев ги е съветвал да не се занимават с районен съд Македония. От партията на Кирил Петков обаче са убедили Европейски Съюз и Фрация да се изложат условията на България.

" Въпросът се политизира. Нашият апел е напрежението да намалее и да стартира да работи дипломацията. Да дадем на РСМ време да откри дали това е закононарушение на омразата ", добави Лорер. 

Съвсем предстоящо, гневните реакции в мрежата не закъсняха. Блиц споделя някои от тях:

" Даниел Лорер дължи опрощение освен на Християн Пендиков, само че и на всички българи в районен съд Македония поради това свое изказване ", написа журналистът Велизар Енчев във Facebook, съобщи " Стандарт ".

" Господинът, който беше нападнат в Северна Македония, не е български жител. Той се дефинира като човек с българско съзнание...Страната ни би трябвало да пази на първо място своите жители...Въпросът се политизира. Нашият апел е напрежението да намалее и да стартира да работи дипломацията... "

Вместо да изиска от Президентството и правосъдното ни министерство неотложно да стартират процедури по лишаване на българския паспорт на въпросната личност и предоставяне на българско поданство на Пендиков, Лорер слага под въпрос нашата отбрана на Християн.

Що се отнася до така наречен политизиране, то се прави единствено от македонската страна и за него първи заприказва македонският президент. Освен в случай че някогашният министър на Промяната не счита, че изпращане на аероплан в Охрид за тежко потърпевшия българин и лекуването му в българска болница е политизиране.

Дали пък в Харвард не ги чипират, с цел да ампутират националната им еднаквост?

Пази, Боже, сляпо да прогледа! "

Политологът Шкварек също взе отношение:

" Днес някогашният вицепремиер от Политическа партия Даниел Лорер обясняваше най-нагло как България изобщо не трябваше да се занимава да закриля пребитото в Охрид момче, тъй като не било български жител. България трябвало да пази единствено българските жители, какъвто дори бил един от нападателите. А Християн дефинира презрително като някой си, който " се разказва в този момент като човек с българско съзнание ", като че ли това не е от голяма важност.

Това не е изключително неповторимо мнение измежду либералите, които късаха ризи да подвигаме ветото и в този момент по всякакъв начин омаловажават протичащото се с българите в Македония, с цел да не излязат отговорни. Това, което е неповторимо, е сходно мнение да идва тъкмо от господин Лорер.

Г-н Лорер приключва в Израел. Участва в младежкото придвижване на социалистическата партия в Израел. Той би следвало най-добре да знае, че израелската страна се основава и въздига на практика с помощта на " Закона за завръщане " (חֹוק הַשְׁבוּת) от 1950 г, съгласно който всеки човек по света с един дядо/баба евреин се смята автоматизирано за подобен и може да получи, както и половинката/децата му, поданство. Израел възприема като своя основа същия принцип, съгласно който Християн от Охрид е българин - правилото на кръвта. (За разлика от страни като Съединени американски щати, където в действие е правилото на земята - къде си роден).

България и целият ни държавен уред би трябвало да брани своите на всички места по света, тъкмо по този начин - както Мосад го прави. Израел е образец за подражателство в това отношение, само че може би като млад социалист на господин Лорер му е било мъчно да оцени това, ангажиран да чете Маркс и изяснява по какъв начин границите и народите са отживялост.

Ето и позицията на Съюз на демократичните сили по тематиката:

В Съюз на демократичните сили сме възмутени от думите на депутата от „ Продължаваме промяната " Даниел Лорер по Нова ТВ: " Господинът, който беше нападнат в Северна Македония, не е български жител. Той се дефинира като човек с българско съзнание. България би трябвало да пази на първо място своите жители. “

Това изявление ни навежда на мисълта, че господин Лорер не схваща и не осъзнава в дълбочина казуса и не схваща какво е българско съзнание в РСМ.

Създава се чувството, че за него връзките ни със Северна Македония са абстрактно- институционални.

Как живеят и се оправят с омразата против тях хората с българско съзнание, явно не е в парадигмата на някогашния министър на нововъведенията.

Според него въпросът се политизирал. А какво друго, в случай че не политика е това, което се е случвало повече от 70 години и продължава да се случва в Македония по отношение на българите там, и по отношение на страната България?!

Задава ли си господин Лорер въпроса, какво би станало с хилядите негови предшественици в нашата Родина през 40-те години на ХХ век, в случай че не бяха избавени, тъй като са жители на България, само че са с друго съзнание?!

Думите на Даниел Лорер са мощен пестник за българите в Северна Македония. Като изтъкнат представител на „ Промяната “, до неотдавна ръководещ и още веднъж правещ опити да се домогне до властта, той им сподели ясно какво е отношението към тях на политическата мощ, която съставлява.

Политическият цинизъм на „ Продължаваме промяната “ е толкоз безпардонен, че даже не считат за належащо да го прикриват. Няма да приканваме Даниел Лорер или директните му партийни вождове да се извиняват, тъй като ще бъде неискрено и безсмислено ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР