Даниел Коен, френски икономист и преподавател, президент на борда на

...
Даниел Коен, френски икономист и преподавател, президент на борда на
Коментари Харесай

COVID-19 и възходът на дигиталния капитализъм

Даниел Коен, френски икономист и учител, президент на борда на шефовете на Парижкото учебно заведение по стопанска система, в коментар за Project Syndicate.
Избухването на пандемията ненадейно накара всяко общество да се опасява от контактите лице в лице. Ресторантите, кафенетата, концертните зали и други културни улеснения, които са от значително значение за една процъфтяваща градска цивилизация, бяха затворени - на доста места за повече от година, с цел да се предпазят хората от риска от зараза и да се предотврати претоварването на здравните системи. Всекидневният живот се ограничи в границите на фамилията, а бремето на напрежението и разочарованието набъбна.

По време на локдауна, натрапен от доста държавни управления, компаниите започнаха ограничения, които разрешават на хората да работят елементарно онлайн, да купуват артикули, без да се постанова да влизат във физически магазин, и да се забавляват, без да излизат на открито. Големите спечелили бяха компании като Amazon, Apple и Netflix, чиято пазарна стойност скочи по време на рецесията.

Всъщност този по този начин наименуван цифров капитализъм зависи точно от намаляването на физическите взаимоотношения. COVID-19 направи доста действия виртуални; да вземем за пример здравните съвещания в този момент постоянно се организират отдалечено. По този метод пандемията разреши на преобладаващите играчи в цифровите промишлености да проведат пълномащабен опит за усвояването на физическия от виртуалния свят.
Реклама
За да разберем за какво цифровата стопанска система върви ръка за ръка с нуждата да се предпазим от взаимоотношение лице в лице, е добре да прочетем (или препрочетем) основополагащата книга на френския икономист Жан Фурастие " Голямата вяра на ХХ век " от 1948 година Фурастие предлага оптимистична визия за света на бъдещето: след аграрното общество, което обработва почвата, и индустриалното общество, което работи с материята, хората в обществото на услугите най-сетне ще се заемат с това да усъвършенстват себе си. Образованието, опазването на здравето и свободното време ще заемат централно място в новия свят, счита френският икономист.
Пандемията разреши на преобладаващите играчи в цифровите промишлености да проведат пълномащабен опит за усвояването на физическия от виртуалния свят.
" Цивилизацията на третичния бранш (сектора на услугите - бел. ред.) ще бъде блестяща; половината или три четвърти от популацията ще се радва на преимуществата на висшето обучение ", написа Фурастие. " В рамките на няколко генерации самодейността даже в нискоквалифицираната работа и разнообразието от транспортни средства и развлекателни действия ще подкрепят развиването на индивидуалистичните трендове на човешките същества. " Следователно, счита Фурастие през 1948 година, " наближава времето, когато историята ще е напреднала задоволително, че човешките същества основателно ще могат да се стремят да развият философията на новата епоха и да се трудят в по-малко тягостен мрак към едно трагично обновяване. Освобождавайки човечеството от труда, който неодушевената материя може да прави от негово име, машината би трябвало да ни води към работа, която единствено човешките същества от всички твари на света могат да правят - работа, дефинирана от интелектуална просвета и морално рационализиране. "

Идеята за преход към " хуманизирано " общество провокира доста мнения, доста от които са въодушевени от възгледите на френския икономист. Всички те обаче разпознават главен проблем - книгата на Фурастие чака свят без стопански напредък. Самият Фурастие не се е и съмнявал, че обществото на услугите, когато към този момент не е в риск работата му да бъде отнета от машините, ще накара растежа да изчезне. Ако стоката, която човек продава, е времето, което прекарва с другите, тогава растежът по формулировка е стеснен от наличното време.

Оттук произлиза и феноменът " заболяването на разноските " или " заболяването на Баумол " - термин, въведен от Уилям Баумол и Уилям Г. Боуен през 60-те години на предишния век. Икономическият растеж от дадена активност наложително има горен предел, в случай че тя би трябвало да се прави лице в лице, без значение дали става въпрос за обзор на пациенти, преподаване в клас или театрално зрелище. Възможно е, несъмнено, да се " работи повече, с цел да печелиш повече ", както някогашният френски президент Никола Саркози един път прикани съгражданите си да вършат, само че в никакъв случай не би било допустимо по този метод да се удвояват приходите на всеки 15 години, както се случва в индустриалния свят от 50-те и 60-те години на ХХ век.
Реклама
Без цифровите технологии в бранша на услугите не би имало икономиите от мащаба, които разрешават на един снабдител да доближи до все по-голям брой клиенти. Концепцията за икономии от мащаба - когато бизнесът може да усили производството, като в същото време резервира разноските си същите или ги усили единствено малко - е фундаментална в икономическия разбор . Тя разрешава на компанията да задвижи един благодетелен цикъл: колкото по-голяма става потребителската й база, толкоз повече процъфтява нейният бизнес. В противоположен случай, отвън избран размер, компанията е обречена на застоялост.

Постигането на оптималната изгода от икономиите на мащаба в бранша на услугите изисква нови технологии, които могат да усилят въздействието на производителите. Отне доста време и доста проби-грешки, с цел да се откри решение на казуса с заболяването на разноските. Но отговорът, наподобява, се крие в днешното зараждащо се цифрово общество: би трябвало единствено да се преобразуват човешките същества от плът и дух в набори от данни - в осведомителни единици за нашето здраве или стремежи - с цел да можем да станем част от цифровия свят, където да бъдем ръководени от логаритми. За да реализираме повече " успеваемост ", всеки би трябвало да се трансформира в битове данни, които да могат да бъдат обработени от други битове данни.

Изкуственият разсъдък ще може да лекува, поучава и забавлява безграничен брой клиенти, стига да са били цифровизирани авансово. Когато часовникът на китката ми проучва виталните ми индикатори, логаритъм може да създаде персонализирано решение на здравословните ми проблеми. Пророческият филм " Нея " от 2013 година изобразява изкуствен интелект със способността да усеща (и да приказва с омагьосващия глас на актрисата Скарлет Йохансон), който е влюбен в няколко милиона души по едно и също време. Такова е обещанието, оповестено от хомо дигиталис - за свят, еманципиран от рамките на човешкото тяло.
Изкуственият разсъдък ще може да лекува, поучава и забавлява безграничен брой клиенти, стига да са били цифровизирани авансово.
Както предвижда Фурастие, човешките същества са централни в обществото на услугите, само че първо би трябвало да бъдат цифровизирани, с цел да бъде задоволена днешната неизчерпаема жадност за напредък. Големият локдаун поради COVID-19 ясно сподели, че растежът още веднъж става вероятен онлайн, откакто хората се освободят от императива на взаимоотношението лице в лице.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Компании 3 Данъци и обезпечаване 1 Право 2 Свят 3 Данъци и обезпечаване 1 Данъци и обезпечаване 2 Право 3 Инфраструктура Реклама
Очевидно огромният въпрос е дали цифровото лекуване ще бъде по-лошо от заболяването. Ще заменят ли роботите хората, по този начин увеличавайки бедността? Ще бъде ли сменена индустриалната поточна линия на мозъка посредством Фейсбук и Netflix?

Заради невероятното деформиране на историческото време старите въпроси на индустриалния свят изплуват още веднъж в сърцето на цифровия, който го заменя. Необходимо ли е по тази логичност да повторим всеки стадий от остарелия свят, в това число епизодите му на честен банкрут, финансови рецесии и икономическа неустановеност, или можем да се оправим по-добре? През 2022 година ще можем да стартираме да си отговаряме на някои от тези въпроси.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР