Даниел Коен е част от Института за изследвания на националната

...
Даниел Коен е част от Института за изследвания на националната
Коментари Харесай

Даниел Коен: Никоя държава не би спечелила война само с киберсредства

Даниел Коен е част от Института за проучвания на националната сигурност на Израел. Той е експерт по стратегически връзки, кибертероризъм и сигурност, стратегически потенциал и нападателни качества в киберпространството.

За Коен няма секрети в света на кибертероризма и акциите за въздействие върху съзнанието и решенията ни посредством обществените мрежи.

Даниел Коен управлява програмата по тактика и разузнаване към университета в Херцелия. Бил е представител в Комитета по антитероризъм към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Лектор и инструктор на доста израелски институции и частни компании. Как интернет средата трансформира решенията ни, а по-късно и живота ни, Даниел Коен коментира в изявление пред Светослав Иванов в предаването " 120 минути " по bTV.

- Бихте ли ни дали някои образци по какъв начин няколко изявления в обществените мрежи могат да повлияят на решенията ни, да трансформират мисленето ни по даден въпрос?

- Днес доста се приказва за това по какъв начин ни въздействат подправените вести. Имат ли капацитета да трансформират настройките и да повлияват на мисленето на хората? Аз бих споделил, че в случай че са единствено подправени вести, влизащи през главните ви профили в обществените мрежи, ще бъде един тип ехтене, глъхнещо в хода на останалите вести. Но, когато е интегрирано в акция с други средства на кибервойните, тогава се получава резултатът на колелото. Задвижва се колелото на мислене на хората и то се употребява за повлияване на избори, да вземем за пример.

- Колко души работят в манипулативната промишленост през днешния ден в международен мащаб, имате ли информация?

- Да, в действителност има неотдавнашно изследване на Оксфордския институт по интернет, който наблюдава предходната година 28 страни, създали лични... да ги назовем центрове за киберуправление. Преди няколко месеца още веднъж организираха изследване и откриха скок от 28 на 48 страни, които употребяват " кибервойски " в обществените мрежи, някои от тях с по-малки " ферми ", а други имат огромен механически капацитет за киберманипулации. 48 страни, хиляди хора, работещи в тази промишленост, милиони долари, вложени от страните за насърчаване на сходни " войски ", само че и дребни частни компании и огромни играчи. Стана огромна промишленост с доста пари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР