Данъците върху имотите на места може да скочат с една

...
Данъците върху имотите на места може да скочат с една
Коментари Харесай

С колко ще скочи данъкът върху жилището ви?

Данъците върху парцелите тук-там може да скочат с една трета.

Вероятно ще бъдат вдигнати данъчните оценки на парцелите, които не са променяни от години.

Това автоматизирано ще вдигне и всички налози и такси.

Ако до момента сте плащали 100 лв. за налог здания и такса боклук в този момент ще би трябвало да платите 130 лв..

Предложението е от държавното управление и Националното съдружие на общините (НСОРБ) за промени в Закона за локалните налози и такси. Целият пакет данъчни закони към този момент е на уеб страницата на Народното събрание, като упованията са депутатите да стартират да ги гласоподават до края на седмицата.

Актуализирането на данъчните оценки на парцелите ще докара до по-високи такси към общините. Това предвижда в Bulgaria ON AIR адвокат Адриана Янчина в коментар на едно от последните оферти на финансовото министерство данъчната оценка на парцелите да се актуализира на всеки две години, с цел да доближи пазарната цена на жилищата.

Тя изясни, че данъчната оценка се дефинира от разнообразни съставни елементи към Закона за локалните налози и такси. „ Включени са няколко съставния елемент, като предлагането е да се промени базата на данъчна основа, с цел да може данъчните оценки да доближат пазарната цена на парцелите “, уточни юристът.

По думите на Янчина сега данъчната оценка е в пъти по-ниска от действителната продажна цена, а данъчните оценки не са обновени prez последните 10-20 години. В същото време растежът в цените на парцелите е към 50% за София и по-големите градове в страната.

„ Законодателните промени са препоръчани от Националното съдружие на общините “, означи юрист Янчина и добави, че точно общините желаят актуализиране на данъчните оценки, с цел да получават по-големи доходи от налог " здания ".

" Това ще докара до увеличение на такса " битови боклуци ", защото те са обвързани с данъчната оценка на един парцел. Може би през 2025 година ще бъдат измислени по-справедливи схеми, тъй като сега налог " битови боклуци " се дефинира на база данъчна оценка, без значение какъв брой души живеят в едно жилище ", изясни още юристът.

Много хора избират да изповядат договорка на база данъчната оценка, тъй като заплащат по-малки такси. „ Това крие огромни опасности и поучавам всички да изповядват договорката на действителната продажна цена. Ако след това се стигне до отстраняването им от парцела, ще получат единствено цената, която е записана в нотариалния акт, а не действително заплатената цена ", предизвести юристът.

Някои локални налози и такси ще се усилят в идващите години. Първо, тъй като са доста ниски и това няма да е постоянно – в страната всеобщо хора заплащат повече за годишна винетка, в сравнение с налог върху парцела си, написа Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система в " ".

И второ, тъй като структурата на държавните финанси е сбъркана, тя изсмуква личните доходи на общините, прави ги подвластни от прехвърляния и дарове от централната власт и води до хронична липса на запас даже в годините на обилие за държавната хазна. Очакването постоянно е за някакво покачване на общинските данъци при започване на новия мандат на локалната власт. Тук обаче има значим подробност. Вдигането на локалните налози и такси по-скоро няма да е дело на новите общински препоръки.

Най-големият доход за общините нормално идва от налога върху покупко-продажбите с имущество – там обаче всеобщо общините са на максимума по закон и към този момент няма пространство за повишаване на размера на налога. Фокусът по-скоро би попаднал върху облагането на парцелите, само че не върху ставката, а върху данъчната оценка. Административният модел на данъчни оценки не е променян свястно от над 10 година, в него няма динамични съставни елементи, свързани с пазарната стойност на парцелите, което значи, че и самата данъчна оценка е пропуснала развиването на имотния пазар в последното десетилетие.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР