Данък сгради ще нарасне с до 65% от началото на

...
Данък сгради ще нарасне с до 65% от началото на
Коментари Харесай

Властта точи нова финансова секира за всички собствениците на апартаменти и къщи

Данък здания ще нарасне с до 65% от началото на идната година. Домакинствата евентуално ще заплащат и по-висока такса боклук, в случай че Народното събрание утвърди измененията в Закона за локалните налози и такси, които са признати от Министерски съвет (МС). За апартамент в центъра на София от 80 кв. м. общата сума на налог здания и такса боклук може да нарасне до 612 лева

Данък здания и такса боклук се дефинират съгласно данъчната оценка на жилищните парцели. Самата данъчна оценка на къщите и жилищата се пресмята по формула съгласно базисната данъчна стойност на 1 кв. метър в левове, площта на парцела и коефициенти за местонахождение, инфраструктура, самостоятелни характерности, височина и овехтяване.

Приетите от Министерски съвет промени в Закона за локалните налози и такси плануват на всеки две години да се трансформира данъчната оценка на жилищата. Промените са поискани от общините и в Народното събрание са импортирани препоръчаните от тях проби, изясни министърът на финансите Асен Василев.

Такса боклук за бита сега се дефинира на база данъчната оценка на парцелите.

Предвижда се при смяна на цените на жилищата с над 10% за две поредни години от идната година базисната данъчна стойност на квадратен метър да се актуализира съгласно данните на Националния статистически институт (НСИ) за придвижването на цените. Наред с това, при регистрирана смяна на цените и на районно равнище да се актуализира и коефициентът за местонахождение във формулата за установяване на данъчната оценка, прецизира „ Труд “.

Последните налични данни на Национален статистически институт са за придвижването на цените на жилищата към края на юни. Според тях за последните две години до края на юни цените на жилищата общо за страната са нарастнали с 26,8%. Освен това от Национален статистически институт разгласяват и данни за придвижването на цените на жилищата в шестте града с по над 120 хиляди поданици – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Повишението на цените на жилищата в тези градове през 24-те месеца до края на юни е с сред 20 и 30 на 100. Това значи, че в случай че предлагането на общините бъде признато от Народното събрание, данъчната оценка, а надлежно и налог здания в тези градове, ще набъбнат с сред 53 и 65 на 100. За да стане ясно тъкмо с какъв брой ще набъбнат налозите за къщи и жилища ще би трябвало да изчакаме данните на Национален статистически институт към края на годината.

Според препоръчаните от общините текстове налог здания в най-големите градове ще нарасне към два пъти повече от повишаването на парцелите за последните две години. А налог здания за по-малките селища, за които няма съответни данни за придвижването на цените – със междинното повишаване на парцелите за цялата страна. Така измененията ще ударят по джоба най-вече притежателите на парцели в огромните градове.

Такса боклук сега също се дефинира съгласно данъчната оценка на парцелите. Планирано е таксата за събиране на боклуци да се дефинира съгласно количеството изхвърлени отпадъци от семействата или съгласно броя на хората, които живеят в един парцел. Но тази смяна евентуално няма да стане преди началото на 2025 година

В момента такса боклук в София е 1,6 на хиляда от данъчната оценка на жилището или къщата. Това значи, че с нарастването на данъчните оценки на жилищата, през 2024 година може да бъде нараснала и такса боклук, в случай че общинският съвет не реши, че размерът на таксата може да бъде понижен.

Според Закона за локалните налози и такси, таксата за битови боклуци се заплаща за осъществяваните от общината услуги по събиране и превозване на битови отпадъци; отнасяне на битовите боклуци в уреди и инсталации; поддържане на чистотата на териториите за публично прилагане в обитаемоте места. Това значи, че общинските препоръки в градовете могат да понижат такса боклук, в случай че внезапно бъдат увеличени данъчните оценки на парцелите, тъй че събраните пари от жителите да не са повече от нужните разноски за непорочност.

В София сега за жилище от 80 кв. м. в центъра на града, което е издигнато през 1980 година и се намира сред втория и петия етаж, данъчната оценка е малко над 110 451 лева Дължимият за парцела налог здания е 207 лева, а такса боклук – 176 лева Ако жилището е главно за притежателя, налог здания е с 50% отстъпка.

През идната година за същия парцел налог здания ще нарасне на 335 лева (ако не е главно жилище), а такса боклук ще бъде 286 лева (ако размерът на таксата не бъде намален). Така притежателят на парцела ще би трябвало да заплати общо 612 лева, при 383 лева сега. Това е нарастване на дължимите данъци с 229 лева

Общинските препоръки ще вземат решение

По-висок данък за парцели в центъра

Данък съгласно типа на структурата

Данък здания на жилищата се дефинира съгласно данъчната им оценка. Общинският съвет дефинира размера на налога в граници от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка на парцел, гласи Законът за локалните налози и такси. За София да вземем за пример налог здания в този момент е 1,875 на хиляда върху данъчната оценка на жилището. Приетите от държавното управление промени плануват размерът на налог здания да бъде определян от общинските препоръки и съгласно зоните на обитаемоте места и по типа на парцелите.

Най-големите градове в страната – София, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив, и в този момент са разграничени на по пет разнообразни зони за задачите на установяване на налог здания. В централните елементи на градовете данъчната оценка на парцелите е по-висока в сравнение с в крайните квартали. Но размерът на самия налог здания сега е еднакъв за всички елементи на градовете.

С измененията в закона общинските препоръки ще имат право да дефинират друг размер на налога за всяка една от петте зони. Например в центъра данъкът може да бъде по-висок в сравнение с в периферията на града. Освен това общините ще имат право да дефинират и друг налог за другите типове парцели.

За задачите на установяване на налог здания парцелите са разграничени на пет групи съгласно вида на структурата – паянтова, полумасивна, солидна без стоманобетонни детайли или от сглобяеми етернитови и други плоскости (бунгала), солидна – едропанелна; солидна с носещи тухлени стени и напълно монолитни или сглобяеми стоманобетонни подови структури, със сглобяеми скелетни и рамкови стоманобетонни структури, едроплощен и пълзящ кофраж и други От вида на структурата зависи данъчната оценка на парцела. С измененията в закона общинските препоръки ще могат да дефинират и друг размер на налога за другите парцели съгласно структурата им.

Трябва да е обозначено какви са опциите

До 2000 лева санкция, в случай че ресторант не приема заплащане с карта

Заплатите единствено по банка

Ресторантите с две, три, четири или пет звезди ще бъдат длъжни да одобряват и заплащане с банкова карта.

Ресторантите с две, три, четири или пет звезди наложително ще би трябвало да обезпечават опция за заплащане и с банкови дебитни и кредитни карти, гласят промени в данъчните закони, които са признати от Министерски съвет и импортирани в Народното събрание. Освен това тези заведения ще би трябвало да изплащат заплатите на личния състав си единствено по банкова сметка.

Ресторант, който не извърши условието да приема заплащане с банкова карта, ще бъде глобяван от 500 лева до 2000 лева, а при наново нарушаване санкцията ще бъде в двоен размер – от 1000 лева до 4000 лева

Ресторантите ще бъдат длъжни за слагат на видно за клиентите място информация за опцията за заплащане и посредством банкови карти. Ако не изпълнят това условие, ще бъдат глобявани от 300 лева до 1000 лева, а при наново нарушаване – от 600 лева до 2000 лева

Тези промени са препоръчани, с цел да бъде оставена ставката на Данък добавена стойност за заведенията за хранене в размер на 9% за още една година – до края на 2024 година, изясни министърът на финансите Асен Василев.

Организациите на заведенията: Станала е неточност, не сме обсъждали Данък добавена стойност с Асен Василев

Срещата била отсрочена за след изборите

Ресторантьорите настояват, че не са поемали задължения към Василев, защото изобщо не са се срещали за диалози по тематиката за вероятни спомагателни ограничения в подмяна на оставането на 9% Данък добавена стойност за бранша.

Представителите на ресторантьорския бранш са безапелационни, че не са обсъждали с министъра на финансите Асен Василев спомагателни ограничения за бранша, с цел да остане в подмяна ставката на Данък добавена стойност за сектора 9 на 100 вместо да се върне на 20 на 100.

В своя позиция до медиите от Българска асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружение на заведенията в България (СЗБ) декларират, че “министърът на финансите Асен Василев за следващ път подвежда обществеността с информация от фантомни срещи с нашия отрасъл ” и ресторантьорите не са предложили на среща с Василев данъкът да остане 9 на 100, като в подмяна се одобряват ограничения за изсветляване на приходите им и приходите на заетите в бранша.

“Факт е, че всички браншови организации, свързани със заведенията за хранене и развлечения и хотелиерството получихме писма за среща от Василев тъкмо преди първия тур на локалните избори. Ние изразихме кардиналното си единодушие за такава, само че с цел да не бъде политизирана, помолихме тя да се случи допустимо най-скоро след втория тур ”, изясняват от СЗБ и БАЗ.

Писмото с искане за отсрочване на диалозите за след втория тур на локалния избор е подписан с изключение на от двете организации и от Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Националния ръб по туризъм, Българска туристическа камара, “Албена ” АД и “Пампорово ” АД.

От двете организации на заведенията са безапелационни, че не са получи отговор на входираното писмо с искане за отсрочване на срещата с Василев, само че пък “с изненада научаваме, че освен сме се срещали, само че и сме давали оферти ”. Не знаем с кого се е виждал Асен Василев, само че сигурно не е с националните представители на бранша, изясняват от СЗБ и БАЗ.

Плащаме 4,875% при нулеви лихви по депозитите

Пуснаха нов държавен дълг за 2,3 милиарда евро

ДЦК за жители на борсата

Нов държавен дълг за 2,3 милиарда евро пласира България на интернационалните финансови пазари. Пласирани са 7,5-годишни облигации за 1,3 милиарда евро и 12,5-годишни за 1 милиарда евро.

След настъпилото усмиряване на финансовите пазари, предхождано от няколкоседмична неустойчивост, Министерство на финансите се възползва от създалата се позитивна среда, в резултат на оповестените данни за заетостта в Съединени американски щати и пласира дълга в границите на един работен ден, оповестиха от министерството. Направените поръчки от вложителите са били за 6,5 милиарда евро – близо три пъти повече от препоръчаните облигации.

Постигнатата рентабилност по 7,5-годишните облигации е 4,375%, а по 12,5-годишните – 4,875%. Това е много по-евтино от последните излъчвания на Унгария и Румъния, сподели министърът на финансите Асен Василев. Но до момента в който страната ще заплаща тези лихви по новия дълг, семействата в страната държат спестяванията си в банките на близки до нулата лихви. В същото време няма елементарен механизъм за вложения на жители в български държавни скъпи бумаги (ДЦК), каквато опция имаше преди години.

Възможностите за търговия на ДЦК за самостоятелни вложители разискаха изпълнителните шефове на Борсите на Румъния, Хърватска и Македония по покана на Българска фондова борса (БФБ) на конгрес в София. В Румъния програмата “Фиделис ” e достигнала 4,5 милиарда евро за три години, набрани от частни вложители на румънския финансов пазар, съобщи изп. шеф на Борсата Адриан Танасе.

В Хърватия програмата за борсово търгувани ДЦК е набрала 1,3 милиарда евро, като е привлякла интереса на 43 хиляди самостоятелни вложители, добави Ивана Гаджич, президент на УС на Загребската фондова борса. В Македония близо 23 млн. евро са набрани от 1283 самостоятелни вложители, а до края на годината се чака да бъде пусната нова емисия държавни облигации, сподели и изпълнителният шеф на Македонската фондова борса Иван Стериев.

Разработването на стратегия за ДЦК, ориентирана към самостоятелни вложители, е един от стратегическите планове на БФБ, сподели изп. шеф на БФБ доцент доктор Маню Моравенов.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР