Данъчните правила трябва да важат за всички. Сега технологични гиганти

...
Данъчните правила трябва да важат за всички. Сега технологични гиганти
Коментари Харесай

Станишев: Недопустимо е малкият бизнес да плаща повече данъци от технологичните гиганти

Данъчните правила би трябвало да важат за всички. Сега софтуерни колоси генерират големи облаги на европейския пазар, само че остават недосегаеми за обичайното данъчно облагане, най-много поради неналичието на произвеждане, личен състав и други детайли, типични за действителния бранш. Това е недопустимо.

Някои от тях имат годишни доходи в размер над четири пъти повече от брутния вътрешен артикул на България. Крайно време е данъчното законодателство в Европейски Съюз да навакса с софтуерното развиване, с цел да избегнем случаи, в които дребни и междинни предприятия заплащат повече налози, като съответствие, в сравнение с някои от най-големите международни корпорации “. Това съобщи водачът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев във връзка показаното предложение на Европейска комисия за нови правила за данъчно облагане на цифровите сдружения.

Към момента междинният ефикасен корпоративен налог, с който са обложени компании като Google, Facebook, Епъл и Амазон, възлиза на 9% в Европейски Съюз - повече от два пъти по-малко от междинното за Европа облагане на обичайните икономически действия - 23%. 

„ Нашето политическо семейство постоянно е отстоявало позицията, че налозите би трябвало да са плащани там, където са генерирани облагите или в съответния случай, където са потребителите. Приветствам предлагането на Комисаря по стопански и финансови въпроси Пиер Московиси, което задава ясни правила за данъчно облагане на цифровите сдружения и е голяма стъпка в битката с избягването на налози “, добави Станишев.

На първи стадий предлагането на Европейска комисия планува краткотраен налог върху приходите от цифрови действия на световни или виртуални сдружения, които към този миг не се таксуват дейно. Сметките демонстрират, че държавите-членки могат да чакат към 5 милиарда евро годишно спомагателни доходи при ставка в размер на 3%. Тя ще се ползва за сдружения с общи доходи от целия свят, възлизащи на над 750 милиона евро и чиито доходи надвишават 50 милиона евро в границите на Европейски Съюз.

Комисията предлага и дълготрайна самодейност за обща промяна на данъчното облагане на цифровите действия в Европейски Съюз. Тя ще даде инструмент на държавите-членки за облагане с налог на облагите, осъществени на тяхна територия, даже в случаи, когато сдруженията нямат физическо наличие там. За да влязат в действие новите правила, те би трябвало да получат утвърждение от държавите-членки в Съвета, както и от евродепутатите в Екологичен потенциал, където Групата на социалистите към този момент се разгласи в поддръжка на самодейността.

„ Когато приказваме за обединен дигитален пазар, не би трябвало да разбираме единствено превозване на интернет по селата, а също и такива комплицирани въпроси като данъчното облагане на софтуерните колоси. Тъй като това е един от декларираните цели на Българското председателство, е належащо държавното управление да обърне съществено внимание на предложенията за активизиране на поддръжка в Съвета ”, съобщи Станишев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР