Данъчните оценки на имотите трябва да са реални, а не

...
Данъчните оценки на имотите трябва да са реални, а не
Коментари Харесай

Нови данъчни оценки на имотите, Асен Василев реши

Данъчните оценки на парцелите би трябвало да са действителни, а не тези от 2007 година, само че това не значи автоматизирано, че ще се вдигнат налозите. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на първата среща на локалната и изпълнителната власт „ Общините – вероятност 2027 “, проведена от вестник „ 24 часа “, съобщи economy.bg.

Министърът разясни, че общините могат да вземат решение какъв % от данъчни оценки да съберат. „ Ако желаят да задържат налозите при вдигащи се данъчни оценки, те имат механизъм като понижават %, който събират. Това е локална политика. Правителството нито получава някакви доходи от тези налози, нито под някаква форма може да накара общините, да им каже какво да вършат, само че е доста значимо да стъпим върху действителните цени “, сподели Асен Василев.

Според него измененията, касаещи данъчните оценки, няма да се случат от 1 януари 2024. Има най-малко една година интервал преди изобщо да може да влезе в действие, което дава задоволително време и на новите, и на старите кметове да си създадат проектите и да решат по какъв начин желаят да подходят във всяка община самостоятелно, уточни министърът. Той акцентира, че Министерството на финансите е единствено механически вносител на това предложение. То е по самодейност на Националното съдружие на общините в  България, което обаче няма законодателна самодейност.

Относно финансовата децентрализация министър Василев показа мнението си, че преотстъпването на част от налога за физическите лица на общините не може да е с идентичен % за всички. Ако, да вземем за пример, страната върне 2 от 10-те % корпоративен налог на локалната власт, ще се получи голяма разлика сред общините, тъй като междинната заплата в София е 2700 лева, в страната е 2000 лева, само че има общини, където тя е покрай минималната - към 1000 лева Ако се вкара автоматизирано идентичен %, който остава в локалната хазна, ще продължи наклонността хората да идват да работат в София, а дребните общини да нямат задоволително приходи.

„ Ако желаеме да организираме районна политика, тя би трябвало да дава на дребните общини късмет да се доразвият “, безапелационен е министърът. В тази тенденция е създадена и програмата за общински планове в бюджета за 2024 година В нея лимитите на размера на финансиране на плановете са направени по този начин, че по-малките общините да могат да получат запас, който не зависи единствено от броя на популацията. Той заяви, че за 24 часа в Министерството на финансите са постъпили 800 планови оферти от 261 общини и добави, че е отговорност на кметовете по какъв начин ще подредят плановете съгласно потребностите на жителите. Министърът на финансите уточни, че преди две години Фондът за общински планове е бил 180 млн. лева, а през 2022 година е повишен на 450 млн. лева Сега този фонд ще влезе стабилно в Закона за държавния бюджет, тъй че да има изясненост и еднакъв достъп до тези средства. Асен Василев изрично съобщи, че в никакъв случай не е делил общините по отношение на техните характерности и постоянно е отворен за разговор с кметовете.

В изявлението си финансовият министър се спря и на средствата, отпуснати от Европейски Съюз, с цел да може България да подмени ВиК инсталациите в огромна част от общините. „ Равносметката към днешния миг е, че колкото пари сме съумели да влагаме във ВиК инсталациите, толкоз сме и изгубили под формата на корекции поради неприятно възлагане. Около 30% от парите действително са вложени във ВиК инфраструктура и всичко останало сега трябваше да го върнем на Европа “, сподели той.

За обезпечаването на пари за автомагистрали финансовият министър уточни, че бюджетите за тази и за предходната година, отпуснати на Министерството на районното развиване и благоустройството са били задоволително, само че към 1,2 милиарда лева са върнати назад, тъй като няма планова подготвеност, няма позволения за градеж, няма Оценка на въздействието върху околната среда. „ За над 90% от автомагистралите, които виждаме красиво нарисувани по картата, ние дори не сме на равнище абстрактен план. Министерство на регионалното развитие стартира да работи по това, само че се изисква време “, добави министърът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР