Данъчни патрули от ТД на НАП-София започват обиколки и проверки

...
Данъчни патрули от ТД на НАП-София започват обиколки и проверки
Коментари Харесай

Данъчни влизат в молове и обекти в София и Югозападна България

Данъчни патрули от Търговско дружество на НАП-София стартират обиколки и инспекции във всички комерсиалните обекти в столицата и областите София, Перник, Кюстендил и Благоевград.
 
Съвместно със чиновниците от отдел " Оперативни инспекции " патрулите ще следят заведения, за които е доказано, че има концентриране на огромен брой хора, а регистрираните ниски обороти будят подозрение. Засилено наличие на органи по приходите ще има в МОЛ-овете и огромните търговски центрове на територията на Търговско дружество на НАП-София.
 
След проучване на риска в такива обекти ще бъдат възлагани проверки на компаниите и физическите лица свързани с тях. Преди седмица инспектори от отдел Оперативни инспекции в НАП-София постановиха насилствена административна мярка и запечатиха две заведения от огромна верига за хранене поради неиздаване на касова записка.
 
Собственикът на комерсиалните обекти е отказал подпомагане на чиновниците от Национална агенция за приходите, само че все пак законът е спазен и заведенията ще останат запечатани до един месец. Други четири обекта от същата верига бяха сложени под наблюдаване с непрекъснато наличие на органите по приходите в тях. Цялата информация от компютрите, позиционирани в комерсиалните обекти е копирана и се обработва със профилиран програмен продукт от особено подготвени екипи в отдел " Ревизии ". Софтуерът разрешава възобновяване, в това число и на изтритите записи.
 
През онлайн връзката е разпозната друга огромна известна верига със заведения за хранене, стопанисваща 11 обекта на територията на НАП-София. Оборотите и начислените и импортирани налози и осигурителни вноски очевидно не подхождат на броя на клиентите, които посещават тези заведения. Още през днешния ден стартират контролни покупки и наблюдения с физическо наличие на органи по приходите във всеки един от 11-те обекта.
 
Както към този момент от НАП-София осведомиха при започване на месец май започнаха всеобщи инспекции в комерсиалните обекти в столицата. Завишен надзор за спазването на данъчните условия има и при предлагането на артикули и услуги в парковете и местата за отдих. Служителите на Търговско дружество София насочват напъните си основно към издаването на касови бележки и отчитането на оборотите, само че не подценяват и спазването на осигурителното законодателство.
 
Проверки се правят взаимно и с инспектори от Фискален надзор по борси и пазари. Само за месец са направени над 1000 оперативни инспекции и са издадени актове за открити административни нарушавания. Повече от 100 обекта са запечатани за период до един месец, като в някои от тях е липсвало фискално устройство
 
От Национална агенция за приходите припомнят на клиентите, че издаването на касова записка е наложително и при заплащане с дебитна или кредитна карта. Тогава търговците, с изключение на документ от пост-терминала са длъжни да ни издадат и фискален бон. Получаването на фискален бон и неговото предпазване е значимо за потребителите, тъй като упражняването на правата им без този документ би било мощно затруднено.
 
От началото на годината досега чиновниците от Търговско дружество на Национална агенция за приходите София са направили повече от 8000 инспекции в търговски обекти и са издали над 820 акта за открити административни нарушавания, за 309 от тестваните обекти са подхванати насилствени административни ограничения, а над 200 са дейно запечатани за период до месец.
 
" Увеличаваме броя на екипите, които правят оперативни инспекции на територията на Търговско дружество София и организираме данъчни патрули, които да ги подкрепят. Нарушителите на закона би трябвало да понесат отговорност за това ", съобщи шефът на Търговско дружество на Национална агенция за приходите София Илиана Христова. Тя добави, че чиновниците на Национална агенция за приходите се стремят да подкрепят правилните данъкоплатци и са безкомпромисни към нарушителите. Сигнали за неиздадени касови бележки могат да се подават на телефона на Национална агенция за приходите 0700 18 700 или на имейл [email protected].
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР