Данъчната кампания за деклариране на доходите от 2019 г. започва

...
Данъчната кампания за деклариране на доходите от 2019 г. започва
Коментари Харесай

От днес НАП приема данъчни декларации за доходите от 2019 г.

Данъчната акция за обявление на приходите от 2019 година стартира от през днешния ден. От началото на март обаче данъкоплатците, решили да подадат данъчна декларация по електронен път, към този момент ще получават формулярите авансово попълнени от Национална агенция за приходите с данните за получените през предходната година доходи от труд и удържаните налози и осигуровки. След като прегледат към този момент попълнената информация и нямат забележки към нея, данъкоплатците само ще потвърдят декларацията, с което се приема, че са я подали. " Услугата " ще може да употребяват единствено тези, които имат ПИК или електронен автограф. 

На процедура тази оригиналност в закона за приходите на физическите лица бе призната преди година, само че за първи път ще се ползва в този момент при декларирането на приходите от 2019 година С тази цел отпадна задължението да се събират и прилагат служебни бележки за приходите и удържани данъци и осигуровки. Работодателите обаче към този момент ще подават към Национална агенция за приходите нов пример на справки за изплатените през 2019 година трудови и извънтрудови приходи и удържаните налози и осигуровки. Срокът за подаване на новите справки за изплатените от компаниите приходи е 28 февруари и ще става само по електронен път.

В авансово попълнените данъчни заявления обаче ще липсва информация за приходи от наем. Затова данъкоплатците, които през 2019 година са получавали такива приходи, ще би трябвало да ги добавят в оферти от Национална агенция за приходите формуляр. Освен това, всеки, който желае да употребява някакви облекчения, ще би трябвало да също да ги нанесе - да вземем за пример облекчения за в допълнение обезпечаване, за дарения, за деца или за неработоспособност. 

От тази година отпада използването към годишната данъчна декларация на копията на ТЕЛК-решенията за прилагане на данъчно облекчение от хора с увреждания и от деца с увреждания, както и копия на документите за купен стаж за времето на следване във висше образователно заведение.

Срокът за подаване на данъчните заявления остава 30 април, само че има смяна за тези, които искат да употребяват 5% отстъпка - за тях срокът е продължен до 31 март (досега беше 31 януари).  Отстъпката не може да надвишава 500 лева и не може да се употребява, в случай че лицето има неплатени данъци, осигуровки, санкции или други отговорности към бюджета. Освен това целият налог върху приходите би трябвало да е заплатен до 31 март.

От тази година самоосигуряващите се ще подават данъчни заявления само по електронен път.

Тази година няма основни идиназменения в облагането на приходите, по-скоро се вършат разнообразни разяснения с облекчение на данъкоплатците. Договорите на специализантите в медицинските заведения към този момент са приравнени на трудови договори. Като приходи от трудови правни отношения ще се третират и договорите сред спортните клубове и професионалните спортисти и треньори. Окончателният налог върху приходи от дял към този момент ще се дефинира върху брутния размер на сумите, представляващи прикрито систематизиране на облагата, а необлагаемите награди на стойност под 100 лева към този момент няма да се показват в справката на работодателите за изплатените приходи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР