Данъчната кампания в София започва. От днес местните данъци и

...
Данъчната кампания в София започва. От днес местните данъци и
Коментари Харесай

От днес могат да се плащат местните данъци и такси в София

Данъчната акция в София стартира. От през днешния ден локалните налози и такси могат да се заплащат на каса в районните данъчни отдели, по банков път или посредством финансови медиатори. Вече е налична и опцията за заплащане онлайн, оповестяват от Столичната община.

Срокът, в който може да се употребява 5% отстъпка за налог здания и налог МПС е 30 април 2023 година, при изискване, че цялата дължима сума бъде импортирана едновременно. До края на април т.г. е крайният период и за първата вноска на такса битови боклуци, напомнят от дирекция " Общински доходи ".

Ставките за локалните налози и такси не са изменени и са същите като през миналите няколко години.

От 6 януари в София към този момент може да се заплаща налог МПС за 2023 година Само за първата седмица от акцията са платени 1,5 млн. лева от 11 500 данъкоплатци. През цялата предходна 2022 година импортираният в бюджета налог МПС е общо 112,1 млн. лева, от които 65 млн. лева са от физически лица.

122,7 млн. лева са импортирани в хазната на София през м.г. като налог недвижими парцели. От тези средства 61,5 млн. лева са платени от физически лица - притежатели на парцели.

Ако плащате локалните си налози и такси на части, периодите, в които това би трябвало да се направи, без да се начислява рента за закъснение, са:

- налог недвижими парцели и налог МПС: 30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска.

- такса битови боклуци – четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Възможност за внасяне на локалните налози и такси има през портала на Столична община:    Там всеки притежател на парцел или автомобил в София може да направи и информация какви отговорности има към общинския бюджет.

Печатането на данъчните известия ще стартира през втората половина на февруари, прецизираха от " Общински доходи ". Те ще бъдат разпращани от края на февруари до тези притежатели, които избират да получат хартиени известия, вместо електронни на посочен от тях имейл адрес.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР