Дължим безпрекословно преклонение на Княз Александър I Батенберг за силата

...
Дължим безпрекословно преклонение на Княз Александър I Батенберг за силата
Коментари Харесай

Никола Минчев: Дължим безпрекословно преклонение на Княз Александър I Батенберг за силата и мъжеството, с които е отстоявал българския национален идеал

Дължим категорично поклонение на Княз Александър I Батенберг за силата и мъжеството, с които е отстоявал българския народен блян – обединяване на всички българи в една страна.

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Никола Минчев при откриването на документалната фотоизложба, отдадена на 165-ата годишнина от рождението на първия български княз Александър Йозеф декор Батенберг.

Председателят на Народното събрание означи, че Александър Първи е одобрен за княз на България още в деня след приемането на Търновската конституция, изправяйки се пред сложни задания и комплицирани решения в тежкото следосвобожденско време. С делата си той води страната гордо и неумолимо, акцентира Никола Минчев и напомни манифеста от 8 септември 1885 година, с който Александър I прогласява Съединението на Княжество България и Източна Румелия, както и решителността му по време на Сръбско-българската война.

Експозицията е проведена от Движение за национално възобновление „ Оборище “ и се показва под мотото „ България в искра “. В нея са показани реставрирани фотографии и репродукции, свързани с живота и делото на първия български княз, а също и облиците на капитаните, победили сръбските генерали, неговата избраница принцеса Виктория Пруска, неговата брачна половинка графиня Йохана Хартенау и неговите деца, кръстени с българските имена Крум-Асен и Вера-Цветана.

Главният секретар на Движение за национално възобновление „ Оборище “ Тошо Пейков подари на ръководителя на Народното събрание книгите „ Александър I – князът на Нова България “ и „ Кратка история на Сръбско-българската война “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР