Дали защото пощальонът вече изобщо не звъни или защото есента

...
Дали защото пощальонът вече изобщо не звъни или защото есента
Коментари Харесай

Никого не можеш да виниш за собствената му лудост

Дали тъй като пощальонът към този момент въобще не звъни или тъй като есента в Ню Йорк стана по-лесно налична, с времето желанието за обич е на път да измести самата обич. Филми като „ Тетрадката “ и „ Яж, моли се и бит “ ни запращат в свят на фикция, която никой, с изключение на нас самите, не може да разбере.

Всички се нуждаем от любов. В името на любовта, подготвени сме да поемем на път. Не може да не я срещнем. Тя е длъжна да ни обсипе с внимание, тъй като!

Дочувам диалог сред приятелки по телефона. Изговарят безплатните си минути, обсъждайки неразбираемата орис на трето момиче. То е напуснало мъжа, с който е делило дни и нощи в продължение на четири години, осъзнало най-накрая, че не са един за различен. 

Багажът е стегнат, а момичето се кани да пътува по света в търсене на същинската обич! Няма да се прибере в България, до момента в който не срещне принца. Препускат белите коне на наивността, споделям си, никого не можеш да виниш за личната му полуда.

Една жена ще обикаля необятния свят в търсене на личния си заветен граал. Ще осъмва в непознати градове, ще влачи куфарите си от хостел на хостел и ще брои стотинките си за нискотарифни самолетни билети, тъй като има вяра, че ще открие своята най-съкровена светиня. Може би в някой бар чужд мъж ще ѝ се усмихне, ще я почерпи пиво, а на идващия ден ще я изведе на вечеря...

Вероятно ще ѝ сервира букет от рози, падайки на колене пред нея. Почти несъмнено ще отвори дребна дискретна кутийка, в който брилянтът на годежен пръстен ще отразява леките отражения на ококорена луна – единствен очевидец на обич, каквато светът от дълго време не помни...

Разговорът сред двете отеква в главата ми и аз не се пробвам да схвана постъпката на младата жена, стиснала самолетен билет в ръката си. Лудостта не пита, потребността от обич е простима. По-скоро съм обезпокоен от ентусиазма, с който приятелките разискват между тях постъпка, каквато те мечтаят да създадат, само че към този момент са удовлетворени от живота с мъже, при които са оставили изпразнените си куфари.

Пощальонът към този момент не звъни два пъти. Есента в Ню Йорк за Ричард Гиър и Уинона Райдър ще остане най-незабравимата. Джулия Робъртс още дълги години ще приковава вниманието ни с молебствия за обич, от която всички до един се нуждаем. Такава е ролята на сантименталните филми.

Мисля за диалога сред две приятелки и за момичето, поело по необятния свят. Животът е кино, споделям си, до момента в който съзнавам какъв брой е неповторима есента в София. Защото!

Поетът Добромир Банев особено за Lupa.bg
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР