Дали ветото на президента, с което в Народното събрание ,

...
Дали ветото на президента, с което в Народното събрание ,
Коментари Харесай

Отделянето на следствието от прокуратурата зависи от ГЕРБ

Дали ветото на президента, с което в Народното събрание, ще бъде преодоляно и с това противоречивите промени ще бъдат дефинитивно признати, зависи от депутатите на ГЕРБ-СДС. До този извод се стига поради мненията на политическите сили за позициите им по отношение на наложеното несъгласие.

За представител на позицията на ГЕРБ партията дефинира Марин Маринов. Той е член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред, както и на комисията по правни въпроси, само че не е измежду изявените адвокати на групировката на Бойко Борисов.

" Смятам, че ролята на следствието и прокуратурата следва да бъдат детайлно прегледани в хода на подготвяната конституционна промяна. Въпросът за мястото на следствието е един от въпросите, който ще настояваме да бъде организиран в идните диалог за смяна на конституцията ", разяснява Маринов.

Той не отговори на всички журналистически въпроси. С това остана неизяснено по какъв начин ГЕРБ счита да съчетае продължителните разисквания по промени с конституцията с неизбежното бързо гласоподаване на президентското несъгласие. Обсъжданията по измененията в конституцията се чака да продължат месеци наред, като към този момент са на равнище общи поръчки. В същото време обаче в правилника на Народното събрание написа, че законите, на които президентът постанова несъгласие, би трябвало да бъде включен в дневния ред на депутатите до 15 дни след указа на президента (тоест, до края на юни).

Намек, че въпросът на ГЕРБ за отделянето на следствието от прокуратурата може да се реши с промени в конституцията, направи съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков: " За ветото това, което ще призовем, е, че основополагащи промени би трябвало да се случат по точния ред, изпълнявайки правилника, с полемика. Ще призовем останалите партии в този момент да минем през цялостния развой. Там има и една противоконституционна мярка, която е за дисциплинарното наказване на магистрати, които не могат да работят своята специалност за две години ", сподели Кирил Петков.

Трябва да имаме по-широка полемика за такава по-основополагаща смяна
 Кирил Петков,
съпредседател на " Продължаваме промяната "

Отделянето на следствието в обособен, независим от прокуратурата орган беше направено на 2 юни " по втория метод ", по предложение на " Възраждане " в пленарната зала, без въпросът да е бил обсъждан авансово в комисия. Подкрепата за партията на Костадин Костадинов пристигна от плаващи болшинства, най-вече с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и някои от депутатите на " ИТН ".

Днес (15 юни) Движение за права и свободи отхвърли да разяснява тематиката. От изявления на представители на " Възраждане " и " ИТН " стана известно, че партиите ще запазят досегашните си позиции. " Ние още веднъж ще пазиме своята позиция, пък болшинството от народните представители ще реши ", сподели Петър Петров от " Възраждане ". " Президентът има официална причина да върне това, което беше гласувано, само че това няма да промени нашето виждане и ще гласуваме по същия метод ", сподели Ивайло Вълчев от " ИТН ".

За превъзмогването на президентското несъгласие са нужни гласовете на най-малко 121 депутати, в случай че всички 240 са регистрирани и гласоподават. Депутатите на " Възраждане ", Движение за права и свободи и " ИТН " са незадоволителни, общо 84. С ГЕРБ биха станали 153-ма. При гласуванията " по втория метод " на 2 юни групите на " Продължаваме промяната - Демократична България " и Българска социалистическа партия не поддържаха отделянето на следствието в независим орган.

 " По втория метод " и по концепция на " Възраждане " Народното събрание извади следствието от прокуратурата
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР