Дали това е случайна атака или заглушаване на телевизионен водещ,

...
Дали това е случайна атака или заглушаване на телевизионен водещ,
Коментари Харесай

The Times: Съмнителен бизнес стои зад смъртта на Виктория

„ Дали това е инцидентна офанзива или заглушаване на ефирен водещ, захванал се да проверява корупция, която води и към Англия? “ – пита английският The Times в преписка от Русе на журналиста Дейвид Браун.

Биволъ предлага превод на публикацията, оповестена на 13 октомври.

Изнасилване и ликвидиране на обаятелна българска телевизионна водеща, въпреки и трагични, нормално не биха привлекли вниманието на интернационалната общественост.

И въпреки всичко убийството на Виктория Маринова предишния уикенд накара външния министър Джереми Хънт и високопоставени представители на Европейски Съюз да изискат цялостно следствие на фона на опасения, че е била убита поради работата си.

Тридесетгодишната Маринова е бита грубо и удушена единствено дни откакто води предаване в което се твърди, че компании опериращи в България злоупотребяват с европейско финансиране. През тази година тя е третият погубен в Европа публицист, проверяващ корупция.

Тридесетгодишната Маринова е нападната до момента в който тича по брега на Дунав.

Макар че същинските аргументи остават незнайни, „ Таймс “ може да удостовери, че две английски компании са свързани с мрежа от български компании за които се твърди, че са забъркани в корупционните практики упоменати в последното предаване на Маринова. Едната от тези компании е снабдител на трактори и други машини и е законно притежавана от английска компания с едноличен притежател със седалище в Кипър. Преди това е била благосъстоятелност на друга сходна компания, като и този притежател е британец.

Експерти настояват, че фиктивните английски компании могат да бъдат употребявани като заслон с цел да бъдат заблудени службите на Европейски Съюз за битка с измамите, които биха могли да блокират директни заплащания към български компании.

Атанас Чобанов е редактор в българския уебсайт за проверяваща публицистика „ Бивол “. Сайтът е бил показан в предаването на Маринова, а следствията му на случаи на корупция са финансирани частично от Европейската комисия. Той сподели, че повода снабдител за европейски планове да желае да е благосъстоятелност на записана в Обединеното кралство компания, е „ напълно елементарна “. „ Има система на Европейски Съюз, наречена Arachne (Арахне), която е усъвършенствана база данни и търсачка, откриваща офшорни компании в публичните поръчки на Европейски Съюз и подаваща предизвестия, “ сподели той. „ Но в случай че вашият снабдител е английска компания няма предизвестия и всичко върви безпрепятствено. “

Стотици опечалени участваха на погребението на Маринова в църквата „ Света Троица “ в центъра на град Русе. Нападната е до момента в който тича по брега на река Дунав, на място където смисъла на европейското финансиране е символизирано с голямо знаме на Европейски Съюз в края на моста, свързващ България и Румъния.

Последното и телевизионно предаване оповестява за няколко консултантски компании, които приготвят контракти за огромни публични поръчки и хипотетичните им връзки със софийската строителна компания ДжиПи Груп.

Консултантите, строителните компании и доставчиците на съоръжение са упрекнати в манипулиране на предложения за европейски планове с надути цени и ориентиране на големи суми към офшорни юрисдикции.

Разследващите публицисти настояват, че тази мрежа включва компанията ЕСБ-София, която продава трактори и тежки машини. Според Бивол тя има тесни връзки с една от участващите консултантски компании, а изтеклите фактури демонстрират, че е продала съоръжение за 12 милиона евро на планове финансирани от Европейски Съюз.

ЕСБ-София става благосъстоятелност на лондонската компания „ Алегра Асет Лимитед “ през 2010 година. Единственият шеф и акционер на „ Алегра “ по това време е Шон Хоган, който е регистриран като гражданин на Лимасол Кипър. В момента господин Хоган, на 47 година, ръководи бирарията Pack Horse в Уиддъп, покрай Хебдън Бридж, Западен Йоркшир.

Той сподели, че не може да си спомни нищо съответно за „ Алегра Асет Лимитед “, тъй като е взел участие в стотици компании по времето когато е предоставял правната услуга „ отбягване на налози “ в Кипър.

Бил разкрил, че името му е било употребявано като шеф на сдружения, в които не е взел участие защото Companies House (фирменият указател на Обединеното кралство) не изисква подписи върху документи за назначение на шефове.

Към 2014 година собствеността на ЕСБ-София е минала към „ Зино Машин Лимитед “, друга компания записана в Лондон. Единственият шеф и акционер на „ Зино “ е 47-годишният Джейсън Хюз, различен английски „ бизнес съветник “, който също е регистриран като гражданин на Лимасол. И за него се счита, че взе участие в стотици компании. В момента не съществуват подозрения, че той или господин Хоган са персонално забъркани в хипотетичната машинация.

През 2015 година господин Хюз дава пълномощие за „ Зено Машини “ на Борис Стоянов, български предприемач апетитен за шеф или основен изпълнителен шеф на EСБ-София. Според вписвания в Companies House 78-годишният Стоянов „ управлява “ повече от 75% от акциите и правата на глас в „ Зено Машини “.

Българската прокуроратура стартира следствие на ДжиПи Груп и замрази 14 милиона евро в сметките на обвинените компании.

Фактът, че последното предаване на Маринова се концентрира върху най-политически сензитивните проблеми на балканската нация, която съгласно класиране на „ Прозрачност без граници “ е най-корумпираната в Европейски Съюз, докара до спекулации, че то е станало причина за убийството й.

Вътрешният министър на България Младен Маринов сподели, че следователите преглеждат „ всички вероятни претекстове “. Северин Красимиров, на 21 години от Русе, описван като ром, беше задържан в Германия. Майка му споделя, че синът и е признал, че е направил ликвидиране откакто е използвал алкохол и опиати с цел да отпразнува рожден ден на собствен другар.

Бившият брачен партньор на Маринова Свилен Максимов е получил информация, че е допустимо водещата да е била нападната от трима мъже. „ Това, което ми беше казано е, че ден преди да бъде убита тя е тичала на същото място и разменила остри думи с тези трима мъже, откакто те са и подхвърлили неприлични думи, “ сподели той. „ На другия ден мъжете я атакуват. “ Максимов споделя следното: „ Всички доказателства водят към неуместно, извънредно съвпадане “, а не нахлуване поради работата й.

Не успяхме да се свържем с Джейсън Хюз, а ЕСБ-София не отговори на молбата ни за коментар. ДжиПи Груп сподели в изказване: „ Категорично не сме съгласни, че ДжиПи Груп е взела участие в нечестни операции и подправени изказвания … Единствената вярна информация в [репортажите] е, че някои от упоменатите сдружения в друго време са били в договорни връзки с ДжиПи Груп и са получили съответното контрактувано заплащане за работа си. Тези взаимоотношения са съответно отразени в обществените финансови доклади на компанията. Нито едно от тези компании обаче не е и не е била част от групата. “

Източник - dunavmost.com.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР