Дали сме наясно колко лоша е настоящата ситуация по света,

...
Дали сме наясно колко лоша е настоящата ситуация по света,
Коментари Харесай

Земя, колкото две Индии ще трябва, за да изхрани населението през 2050 година

Дали сме наясно какъв брой неприятна е актуалната обстановка по света, що се отнася до сушата и продоволствената сигурност?
Списък от плашещи статистически данни бе оповестен във връзка Световния ден за битка с опустиняването и засушаването, отбелязван всяка година от Организацията на обединените народи на 17 юни. Целта му е да послужи като пробуждане за всички нас. Ако сте подготвени, ето един взор, стигащ до нас благодарение на публикация на в. „ Сабах “, предоставена от БГНЕС.
Приблизително 20% от международното население - 1 на всеки 5 души - е директно обиден от опустиняването, подбудено от сушата и изменението на климата.
1/3 от международното население живее в сухи райони и 90% от тях са разрастващи се и небогати страни.
Огромният брой от 821 милиона души по света гладуват, само че 13,3 милиарда тона храна, което е към 1/3 от нея, отива на боклука. Тези боклуци подхождат на 1,4 милиарда хектара и още веднъж това е 1/3 от световните аграрни земи.
Всяка година 12 милиона хектара земеделска земя - повърхност, която е три пъти по-голяма от Нидерландия - са унищожени по целия свят.
През 2050 година светът ще се нуждае от почти 600 милиона хектара спомагателни аграрни земи, или почти колкото две Индии, с цел да задоволи потребността на хората от храна.
Загубата на почва и ерозията остават най-големите ни проблеми.
Изказвайки се по мотива, Дениз Атач, ръководител на борда на Фондация TEMA (Турската фондация за битка с ерозията на почвата, залесяването и опазването на естествените местообитания), сподели, че в този момент или в никакъв случай е моментът, в случай че желаеме да спасим Земята си.
Подчертавайки, че почвата губи своята работливост с опустиняването, Атач съобщи, че тази обстановка води до повишение на равнището на беднотия в селските региони и по този метод принуждава хората, чиито приходи зависят от почвата, да мигрират. Той цитира данни, съгласно които 10 милиона души са мигрирали през последните 20 години заради опустиняването в международен мащаб. То визира 4 милиарда хектара, които съставляват 25% от земята на планетата. Това има директно въздействие върху живота на 1,5 милиарда души, разпръснати в 168 страни.
Подчертавайки, че опустиняването е директно обвързвано с доста въпроси като климатичната рецесия, ерозията, понижаването качествата на почвата, загубата на биоразнообразие и унищожаването на земеделските земи, Атач предизвести, че растежът на популацията и невижданото ползване оказват голям напън върху всички естествени запаси на Земята и, по-специално, на почвата.
Според специалистът, едно от най-важните неща, за които припомня актуалната пандемия, е че се нуждаем от продоволствена сигурност, с цел да живеем здравословно, непрекъснатост в селскостопанското произвеждане за обезпечаване на задоволително храна и плодородни аграрни земи, които да обработваме.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР