Дали системата е подготвена за дигитализацията на протоколите за предписване

...
Дали системата е подготвена за дигитализацията на протоколите за предписване
Коментари Харесай

Как ще изписват скъпоструващи лекарства

Дали системата е готова за дигитализацията на протоколите за определяне на медикаменти за домашно лекуване на хронично заболели пациенти - към момента е рано да се каже. Това съобщи ръководителят на Българската асоциация по хемофилия Виктор Паскалев пред БНР.
 
Според него не е ясно по какъв метод хората ще бъдат осведомени, че протоколът им е утвърден, с цел да могат да отидат за рецепта, с която да получат нужните им медикаменти.
 
От 1 март влезе в действие електронното подаване на протоколи от лекари експерти към Здравната каса, когато те са от вида 1C и не изискват осъществяване на експертиза в осигурителното ведомство.

Дигитализацията ще облекчи хората с хронични болести, които до момента носеха публикуван от доктор книжен протокол в районната каса и чакаха за заверяването му, с цел да отидат при персоналния си доктор и той да изпише избраните им медикаменти.

Все още е рано да се кажи дали системата е готова на всички равнища да работи по този начин, че пациентите да не се разкарват, изясни Виктор Паскалев.

Ще важат ли хартиените предписания

" Дали лекари експерти сега знаят какво би трябвало да вършат, дали Здравноосигурителна каса сега е подготвена да поеме тези електронни протоколи и дали аптечната мрежа може да ги даде тези медикаменти при изискванията на тази цифровизация ", уточни медикът.
 
 istock istock
Проверка демонстрира, че ендокринолог в София е съумяла да издаде няколко електронни протокола на втория ден от въвеждането му.

Според напътствието сред Здравната каса и Лекарския съюз пациентите ще бъдат осведомени от районната каса за утвърден протокол по определен от тях метод, без да се показват вероятните способи. Когато не се прави експертиза на подадения протокол, уведомяването ще е до 1 ден след утвърждението. 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР