Дали някога сте се замисляли, че не всичко, което четем

...
Дали някога сте се замисляли, че не всичко, което четем
Коментари Харесай

Четиринайсет заблуди за храната, които ни пречат

Дали в миналото сте се замисляли, че не всичко, което четем и за което се осведомяваме за заобикалящото ни в непокътнат аспект е безспорна истина. Крайно време е да разберете, че общоприетите правила и пояснения не са годни. Това важи с цялостна мощ и за храната, която поемаме. Наскоро учени развенчаха няколко „ истини ” по отношение на кафето, яйцата, хляба и това по какъв начин и по кое време е вярно да се храним.

Кафето обезводнява!

 Кафе

Насажданата ни от псевдоспециалисти илюзия номер едно е, че кафето обезводнява. Досега милионите фенове на кафето малко или доста се опитваха да лимитират дозите, които одобряват дневно от обичаната си течност. Главната причина бе, че кафето има отводняващо деяние, с което се губят скъпи за организма течности. Американски експерти от центъра по хранене в Небраска са безапелационни, че кафето няма никакъв дуеритичен резултат. Дори противоположното – то е потребно, тъй като покачва равнището на антиоксидантите с 4 % за идващите 2 часа. Разбира се, не може да поглъщате литри кафе дневно – ограничавайте приема до най-много 2 чаши.

Яжте черен самун!

Диетичното предписание, че черният самун е по-полезен от белия също получи опровергаване. Главното е, че елементарният черен самун е със същия гликемичен показател като белия. Повечето от тъмните тестени артикули на пазара са такива, единствено тъй като са оцветени. Решението е да изберете чист ръжен самун или пълнозърнест, съдържащ към 2.2 година фибри на 1 филийка.

Яйцата подвигат холестерола!

 Яйца

Една широкоразпространена илюзия е, че яйцата покачват холестерола. Този мит бе развенчан от щатския експерт доктор Брус Грифин, който подложил доброволци на нискокалорична диета с 2 яйца дневно. Диетологът отчел след 12 седмици, че равнището на холестерол при нито един не се е повишило, даже противоположното – с намаляването на тежестта падал и холестеролът. Един голям плюс на яйцата е, че те основават устойчиво възприятие за задоволеност.

 Безкофеиново кафе

Безкофеиновото кафе работи като елементарното!

Доскоро ни се насаждаше концепцията, че безкофеиновото кафе има силата да разсънва и енергизира организма въпреки и в него да се съдържат единствено 5 мг. кофеин. Ново проучване обаче, показва, че този вид напитка е в положение по-скоро да отпусне организма, в сравнение с да го ободри. Резултатите сочат, че всяка напитка със наличие на кофеин по-малко от 10 мг по-скоро ни кара да се усещаме по-уморени.

Спрете да се храните вечер!

Това предписание също остава в предишното. На базата на изказванието, че в случай че похапнете вечер след 20:00 ч. вашият организъм няма да съумее да изгори калориите, тъй като се е настроил за отмора. Опит с маймуни потвърди правилото, че няма разлика в тежестта на тези, които хапват нощно време и тези, които натъртват на калорийни порции денем. Проблем поражда, само в случай че поемате храна отвън нормалното си меню или с други думи хапвате чипс, пуканки, сладки и т.н.

 Вода

Пийте по 2 литра вода дневно!

И това не е безусловно предписание. Никой не отхвърля, че приемът на задоволително количество вода е значим, само че не е наложително да се наливате с литри вода единствено, тъй като някои диетолог е споделил, че само по този метод може да поддържате кожата си стегната и да изглеждате свежи. Няма научни доказателства, че многото вода носи такива изгоди на организма. Всеки човек самичък може да дефинира нужната си доза от животворната течност, като тя зависи от метода на живот, храненето, телесното тегло и т.н.

Яжте нискокалорични храни!

Според последни изследвания на експерти нискокалоричните и обезмаслени храни могат даже да ни причинят по-големи вреди. Често тези артикули са цялостни със захар, синтетични витамини и подсладители и въглехидратни заместители, като поемането им не обезпечава на организма значимите мастни киселини, съдържащи се в здравословните храни. Нискокалоричните артикули имат ниска хранителна стойност и са евентуална заплаха за здравето на организма.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР