Дали нашите служби са неспособни или това, което са споделили

...
Дали нашите служби са неспособни или това, което са споделили
Коментари Харесай

ДБ се загрижиха за надеждността на спецслужбите ни

Дали нашите служби са неспособни или това, което са споделили пред Народното събрание, е било подвеждащо, питат от Демократична България
„ Демократична България “ вършим това изказване със угриженост, тъй като на 300 километра от България има война и е извънредно значимо по какъв начин работят българските институции в тази спешна обстановка. Ние постоянно сме заявявали, че в тази обстановка е добре българските институции да единодействат координирано, само че с цел да могат да бъдат взимани верни решения на най-висше държавно равнище, е значимо Министерският съвет преди всичко, несъмнено и другите органи, да получават надеждна, тествана и вярна информация от Службите за сигурност. За да има верни решения, би трябвало да има надеждна информация. Нашата угриженост е обвързвана с това, което сме чули тук през последните седмици и ние считаме, че е извънредно значимо и по реда на парламентарния надзор ще създадем всичко належащо да изясним тези условия. Смятаме, че информацията, която постъпва от българските служби не постоянно е правилна “, това съобщи съпредседателят на „ Демократична България “ военачалник Атанас Атанасов по време на брифинг в Народното събрание.

Той уточни и няколко извода, които депутатите са чули от службите по време на закритото съвещание на Народното събрание през месец януари преди да стартира войната:

„ Първи откъс – „ Нашите прогнози са, че в кратковременен проект не следва да се чака огромен боен спор “, втори откъс „ Мащабна съветска атака против Украйна е нереалистична в идващите месеци “, трети откъс „ Пълномащабен боен спор не следва да се чака “ и на последно място една от службите съобщи, че не споделя оценките за огромна бежанска вълна “, цитира службите военачалник Атанасов без да конкретизира кои от тях стоят зад тези заключения.

Той напомни, че преди месец е имало изявления на държавни ръководители от нашите съдружници, че след привършване на Олимпийските игри Русия ще нападне Украйна.

„ По отношение на тези изявления от нашите служби беше декларирано, че се преувеличават тези опасности. Ние сме загрижени като политическа мощ. За да може държавното управление да взема съответни решения в тази спешна обстановка, е значимо да бъде снабдявано с тествана и вярна информация. И тук се слага въпросът дали нашите служби са неспособни и не разполагат с надеждни източници на информация или това, което са споделили пред Народното събрание, е било подвеждащо. Което и от двете да е правилно, е притеснително. Поради тази причина по реда на парламентарния надзор и в комисиите главно ние ще предприемем дейности с цел да изясним каква е истината. Очакваме промени в работата на нашите служби “, безапелационен бе Атанас Атанасов.

От „ Демократична България “ не желаеха оставки на шефовете, въпреки още през декември Атанасов да настоя пред президента да бъде заменено управлението.

„ Вчера не знам по какъв мотив, Румен Радев съобщи цялостна поддръжка за службите. Може би тъй като сегашните шефове са негови назначения, само че според член 105, алинея 2 от Конституцията Министерски съвет е този, който обезпечава публичния ред и сигурността на страната “, разяснява Атанасов думите на президента от през вчерашния ден.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР