Дали Макрон е жертва на шантаж? - този въпрос беше

...
Дали Макрон е жертва на шантаж? - този въпрос беше
Коментари Харесай

Брижит Макрон е мъж - руските тролове подхванаха конспирацията

" Дали Макрон е жертва на шантаж? " - този въпрос беше подложен в един проруски канал в Телеграм. Става дума за тайната доктрина, че брачната половинка на Макрон Брижит в действителност била не жена, а мъж. Мрачната загадка се състояла в това, че откакто същинската Брижит умряла още като дете, брат ѝ Жан-Мишел поел нейната роля и от този момент живеел като трансличност с нейното име, споделя фактчекърът Паскал Зигелков от публичната медия АРД.

Защо тези добре отлежали неистини в този момент още веднъж излизат на повърхността? Ясно е за какво. В момента съветската дезинформация е взела особено Франция доста старателно на мушка, откакто президентът Макрон внезапно изостри тона си против съветския президент Путин. Както е известно, през февруари Макрон даже загатна опцията за сухопътни войски на НАТО в Украйна - точно от този момент против властта във Франция потеглиха какви ли не акции.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу да вземем за пример загатна за присъединяване на френски секрети служби в терористичния акт в края на март в Москва. Френското държавно управление заяви в това време, че неговата Служба по труда станала цел на " невиждано интензивни " хакерски атаки.

Едно видео, генерирано от изкуствен интелект, което сякаш демонстрира някакви проекти на украинците да убият Макрон, също се завъртя из мрежите. Кукловодите на сходни акции мъчно могат да бъдат открити, само че по тази причина пък се вижда, че държавните съветски медии и проруските канали на драго сърце ги популяризират.

Манипулации за войните в Украйна и Близкия изток

" Най-важната цел на съветските акция за напън е да подкопаят готовността на западните страни да оказват помощ на Украйна ", споделя Юлия Смирнова, теоретичен помощник в немския Институт за стратегически разговор. " С тази цел в обособените страни се укрепват разнообразни поляризиращи тези, с цел да бъде дестабилизирана демокрацията. "

Така да вземем за пример френското държавно управление преди няколко седмици оповести, че суматохата от " нашествието на дървеници " във Франция, в действителност е отключена още предходната година от сметки в интернет, които имат връзки с Русия.

И по отношение на войната в Близкия изток френското държавно управление също следи съветски опити за основаване на паника във Франция. Арестувано беше да вземем за пример молдовско семейство, което със спрей беше изрисувало Давидовата звезда на повече от 150 парижки фасади. Семейството призна, че поръчението е пристигнало от човек, който е говорел на съветски език.

Руската дезинформационна измама работи и в други страни. Едно изследване на университета в Кардиф извади на бял свят съветска връзка в тайните теории за принцеса Кейт, плъзнали на всички места. Констатирани били опити вълната от клюки непрестанно да се укрепва, с цел да настъпи комплициране у хората. Същите сметки, от които произлизали тези опити, разпространявали и наличие против поддръжката на Франция за Украйна.

" Гласът на Европа " - съветска пропагандна медия в сърцето на Европа

За да може да организира сходни целенасочени акции, Русия през последните години изплете разнообразни мрежи, посредством които да доближава до оптимален брой хора. Някои от тези мрежи бяха разкрити - последната се водеше онлайн медия с гръмкото име " Гласът на Европа ". Порталът, регистриран в Чехия, в действителност си беше съветска агитация медия, съгласно чешкото държавно управление под егидата в това число и на олигарха Виктор Медведчук, доверено лице на Путин.

Редом с разпространението на кремълска агитация съгласно редица медии порталът бил употребен и за заплащания към избрани европейски политици, в това число и на двама водещи политици от популистката партия " Алтернатива за Германия ".

Смирнова от Института за стратегически разговор прецизира, че този портал въпреки всичко нямал толкоз необятна аудитория, въпреки че почитателите му в мрежата " Екс " са повече от 180 000. " Специалното при този портал е, че той оказва финансова помощ най-много на дясно екстремистки и дясно радикални сили ", споделя политоложката пред АРД.

През март френски специалисти по киберсигурност разкриха друга съветска мрежа на име " Портал Комбат ". Мрежата, която се състои от общо 193 уеб страницата, се ръководи от Москва и популяризира проруски наличия, в това число и през страници като " Правда ", която излиза и на немски език. Според френското държавно управление този портал не създава лични наличия, а мултиплицира наличия от обществените мрежи и съветските организации, като ги фризира в сходство с целевата страна и залага на автоматизацията и усъвършенстването предвид на търсачките.

Над 50 хиляди подправени сметки популяризират дезинформация на немски

Различните проруски канали непрестанно се цитират едни други като първоизточник на избрана информация - това е част от тактиката, счита Смирнова. Тя изяснява, че неведнъж тези канали подхващат някакви мними разкрития, оповестени от сякаш проверяващи публицисти в обществените медии. Точно това стана с лъжата, че украинският президент Владимир Зеленски си бил купил първокласна яхта. Цитираният публицист по този начин и не беше разпознат, само че съветските медии все пак подхванаха лъжата.

В Германия беше оголен съветски " токсичен двойник " на осведомителния портал Т-онлайн - мрежа, която посредством ботове в обществените мрежи се пробва да манипулира политическата полемика в страната, написа " Дойче веле ". Проучването на същинския портал Т-онлайн сподели още, че са били фалшифицирани и други немски осведомителни уеб сайтове за да се популяризира в необятен мащаб съветска агитация.

Германското външно министерство също стана обект на съветска дезинформационна акция, извършена в платформата Х за да се сътвори неодобрение от ръководещата в Берлин тройна коалиция и да се подкопае помощта на Украйна. Експертите откриха над 50 000 подправени акаунта, които разпространяваха наличия на немски език.

" През последните седмици установяваме, че непрестанно се тестват нови тактики, в това число и посредством потреблението на изкуствен интелект ", споделя Смирнова пред АРД. Тя се притеснява, че в навечерието на идните на 9 юни европейски избори съветската акция в допълнение ще се усили. " Защото Русия към този момент от дълго време разполага с нужните ноу-хау и инфраструктура ", заключва Зигелков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР