Дали има подобен официален документ, който да е постъпил в

...
Дали има подобен официален документ, който да е постъпил в
Коментари Харесай

Един от търсените от Турция с Интерпол граничари: Ако ме екстрадират за разпит, не знам дали ще се върна

Дали има сходен формален документ, който да е постъпил в българските способени служби и органи, не мога да кажа, съобщи пред публицисти юрист Кожухаров. Той изясни, че става въпрос за следващо съвещание по към този момент повече формирано произвеждане против българските жители. Делото се води за съзнателно ликвидиране на турски нарушител.

" Доколкото виждам от протокола, има новопостъпили документи, приложени към делото, само че тъкмо какви - на този стадий не мога да ви дава отговор. Предполагам че, откакто беседваме с колегата-защитник, той в допълнение ще ни даде някаква по-подробна информация. Ако има фактически издадена алена бюлетина, тя ще бъде придвижена до способените български органи, които от своя страна следва пък да подхващат съответните по компетентността им дейности ", изясни Кожухаров. Заедно с него бяха и трима от граничарите, против които се води делото. И тримата обявиха, че са разбрали за подготвяното им от Интерпол търсене от медийни изявления.

" Разчитам още веднъж на отбрана от страна на българските държавни управляващи. Преди години имахме уверението на основния прокурор, че България няма да допусне екстрадицията ни в Турция и чакам това да не се случи ", сподели някогашният граничар Николай Костов, един от упрекнатите по делото.

" Ако ме екстрадират за разпит, не знам дали ще се върна. От българска страна имаме поддръжка от управляващи, институции, само че това не ми пречи да се тормозя, поради всичко това, което се случва. От случая минаха към този момент 16 години. Нямам възбрана да напущам страната, само че ме посъветваха да не напущам рамките ѝ, тъй като няма по какъв начин да ме защитят, в случай че бъда арестуван в непозната страна ", разяснява обстановката някогашният граничен чиновник Михаил Цонков.

Инцидентът стана през април 2008 година край Резово, където при пукотевица бе смъртоносно ранен нарушител. До случая се стигнало, откакто турски кораб е навлязъл в български води, евентуално, с цел да прибере мрежите си, само че е бил прихванат от граничните ни управляващи. У нас делото е прекъснато на всички правосъдни инстанции, през 2017 година обаче турският съд възобнови процеса против българските граничари с претекста, че случаят е станал на турски кораб. 

Още през юли 2020 година турски съд изиска да бъдат издирени с алена бюлетина на " Интерпол " и арестувани четиримата български граничари. 

Тогава от Министерството на правораздаването обявиха: " Следва да се разсеят всевъзможни подозрения по въпроса за възможна екстрадиция за Република Турция на нашите граничари - даже в Министерството на правораздаването да бъде получено такова искане, те няма да бъдат предадени на турските управляващи ".

 

 

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР