Дългосрочното решение не е трансплантационният туризъм и здравното емигриране. Решението

...
Дългосрочното решение не е трансплантационният туризъм и здравното емигриране. Решението
Коментари Харесай

Шефът на Евротрансплант: Български лекари трябва да се обучават в чужбина за трансплантации

" Дългосрочното решение не е трансплантационният туризъм и здравното емигриране. Решението е да имате независими стратегии и за белодробни трансплантации и за други, да сключите съглашение за образованието на ваши експерти в непознати клиники, първо да извършите трансплантации в тези непознати клиники и след това след към 3-4 години да може да ги вършиме сполучливо и в София. Това е пътят и той би трябвало да бъде подсилен и от пациентите, и от лекарите, и от здравните управляващи. " Това сподели президентът на Европтрансплант проф. Бруно Майзер в изявление за Българска национална телевизия.

" Най-важното, от моя опит, е да има мощна политическа воля, да има приемственост, в случай че виновните хора се сменят постоянно, постоянно се губи време, сила и познания, по тази причина би трябвало да имате постоянна система в виновните институции за донорството. Вече някогашният шеф на българската организация за трансплантация доктор Мариана Симеонова беше доста отдадена и стимулирана. Аз скърбя малко, че тя явно към този момент не е на поста, че е подала оставка. Все ще не съм общувал с новия шеф, по тази причина не мога да осъждам нищо за него. Но аз съм сигурен, че с вярното съдействие ще достигнете тези критерии. ", добави още той.

Майзер заяви, че неотдавна е разговарял със заместник-здравния министър Жени Начева и че е видял, че тя е целенасочена и с готовност да промени системата. Ако продължите по този начин, ще подобрим връзките си.

" Броят на хората, които чакат за трансплантация се усилва, а броят на донорите и на трансплантациите понижава. ", сигнализира Майзер.

Той напомни, че крайната цел е България да доближи 10 донора на милион население:

" Но това не значи, че това би трябвало да стане до на следващия ден. Да, към този момент сте надалеч от задачата, само че благодарение на Евротрансплант може да подобрите донорството. Ще ви дам образец с Хърватска. Когато те желаеха да се причислят към нас започнаха с 5-6 донора на милион души, а в този момент подаряват 35. Виждате какъв прогрес е това. Въпросът е да се върви в вярната посока. "

Майзер посочи, че Евротрансплант оказва помощ на непълноправните членки под формата на съглашения за образование, което значи, да вземем за пример болница в София кандидатства за такова съглашение за белодробна трансплантация, кандидатурата се прави оценка и в случай че се реши, че е сполучлива от Евротрансплант се свързват с другите центрове, които оферират въпросната трансплантация на наша територия:

" Ако един или повече центрове проявят интерес, подалата кандидатура болница в София може да избере къде да се организира образованието. Така екип от трансплантолози от София може да отиде да се образова и най-важното - да вземе свои лични пациенти. "

" Повтарям ви, цялостна отговорност на центровете е да решат дали ще одобряват български пациенти. Това Евротрансплант не го взема решение. Тоест, в случай че център като Виена след персонални диалози реши да трансплантира българи, това си зависи от тях. Ние не се месим. Това е номер едно. Номер две, вие имате донори в България, доколкото знам губите по няколко донора годишно. Не разбирам за какво тези органи, които не са нужни или подобаващи в България, не се препращат към Евротрансплант. Това е първата стъпка към съдействието ", посочи Майзер.

Той добави, че до момента в който са получавани органи от България не е имало проблем:

" Проблемът е, че от две години не сме получавали нито един орган от български донор. "

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР