Дългоочакваното украинско настъпление е в застой. Малка част от окупираната

...
Дългоочакваното украинско настъпление е в застой. Малка част от окупираната
Коментари Харесай

Сривът на рублата може да свали Путин

Дългоочакваното украинско нахлуване е в застой. Малка част от окупираната територия е възобновена. Западните водачи може скоро да стартират да губят интерес към война, която наподобява не води до на никое място, а " превратът ", подхванат от наемници-ренегати, наподобява е пропаднал, написа " Телеграф ".

Погледнато от Кремъл, може би войната може да наподобява по този начин, както Владимир Путин може да издържи, даже в случай че опцията за лесна победа от дълго време е отминала.

Но има един огромен проблем.. Историята ни споделя, че финансовият колапс постоянно може да работи като катализатор за по-широка политическа и военна имплозия. Путин има доста по-големи проблеми, в сравнение с може да наподобява.

Дори с спомагателни западни оръжия и образование, въоръжените сили на Украйна се борят да пробият мощно укрепените съветски линии. Без доста въздушно покритие е необикновено мъчно. И с наближаването на края на лятото няма доста признаци за значителен пробив.

Прословутата украинска " распутица " или " сезонът на калта " скоро ще настъпи, като пороен дъжд ще трансформира земята в блатисто мочурище. До зимата украинските сили може да са постигнали дребен прогрес. Тази война е на безсилие и последователно се трансформира в следващата брутална борба в стила на Първата международна война, водена около окопи, разпростряли се на стотици километри.

Путин може би има вяра, че може да завоюва, като играе дълга игра и че времето е на негова страна.

Той разполага с повече наборници, военно-промишлен комплекс, който може да достави оръжията, от които се нуждаят неговите генерали и вероятност за неуверена решителност на Запада. В Съединените щати, най-големият снабдител на пари и оръжия за Киев, тежки президентски избори може да значат, че войната ще бъде изтласкана на страна. Всичко, което Русия си мисли, че би трябвало да направи, е да сдържа нервите си и роба може да надделее.

Тук обаче е казусът. Руската валута е в свободно рухване. В понеделник тя падна под психически значимите 100 за $, което е най-ниското равнище от момента на нашествието.

Рублата е паднала с 25% по отношение на $ до момента тази година и с 23% по отношение на китайския ренминби. Последният сигурно е най-важният й търговски сътрудник сега.

" Те ни се смеят ", гневно сподели Владимир Соловьов, най-известната държавна телевизионна персона в Русия и основен съдружник на Путин. Соловьов изиска от Руската централна банка да изясни за какво рублата се срутва. Соловьов, една от най-известните фигури в подкрепяните от Кремъл медии, направи забележките в шоуто си, което се излъчва по Русия-1.

Разгорещените му мнения пристигнаха, откакто рублата падна до 100 за $. По-късно Банката на Русия разгласи, че ще спре покупките на задгранична валута на вътрешния пазар до края на годината.

Междувременно бюджетният недостиг набъбна внезапно, защото цената на войната скочи. Търговският баланс излиза отвън надзор, защото износът внезапно понижава.

Дори по-лошо, има и признаци на вътрешни битки измежду съветския политически хайлайф, като икономическият консултант на Путин Максим Орешкин упреква централната банка за непрекъснатия спад на валутата.

Отворените разногласия сред държавното управление и паричните управляващи рядко са знак, че нещата вървят добре и единствено ще подкопаят още повече доверието във валутата. Измерена през последното десетилетие, рублата е изгубила половината от цената си с бърз спад тази година.

Руската стопанска система последователно атрофира. Това може да е голяма цена и вредите върху промишлеността и държавните бюджети са големи, а Европа съумява да се откаже от съветския газ.

Най-доходоносният експорт и най-големият пазар за Русия са затворени. Индия и Китай може би към момента купуват съветска сила, само че не в същите количества и не на същите цени.

Въздействието на глобите най-сетне стартира да се усеща. Няколко западни компании, може би най-забележителната Unilever, може би към момента работят в Русия, само че множеството към този момент са напуснали и активите им са иззети от страната или са продадени на ниска цена на " другари " на режима.

Гангстерската система на Путин, доминирана от неговите доближени и няколко отстъпчиви олигарси, може да сътвори " разбойнически капитализъм ", само че те не са способни на същинска договорка и няма място за същински бизнесмени, които да се реалокират в пространството, освободено от световните мултинационални компании.

В същото време Китай - главният световен съдружник на Путин - е изправен пред мощни стопански усложнения. Той изпада в дефлация след месеци на слаби потребителски разноски. Растежът е под упованията, до момента в който младежката безработица се е нараснала. Сега не е моментът да поддържа Русия.

Ако не друго, президентът Си сигурно ще се задоволи да трансформира страната в зависещ снабдител на първични материали за китайската икономическа машина.

Добавете всичко и една точка към този момент е ясна. Отне известно време. Но Кремъл стартира да изпитва същински финансов напън за първи път, откогато войските му навлязоха в Украйна предходната година.

Историята ни споделя, че икономическият колапс може да провокира резултат на доминото. Германската хиперинфлация от 20-те години на предишния век господства в учебниците по история, цените се повишават с годишен ритъм от над 50% през 1918 година, до момента в който държавното управление на Кайзера печата пари в голям мащаб, с цел да заплати за войната.

Цената на войната във Виетнам нанесе подобен удар даже върху големите запаси на Съединени американски щати, че системата Бретън Уудс се срина и президентът Никсън беше заставен най-сетне да прекъсне последната връзка сред $ и златото.

Русия може да се сблъска със същото. Икономиката й може да се опълчва на прорицателите, като през януари МВФ предвижда, че тя ще нарасне тази година, а главната инфлация спадна от историческия връх от 20,37% през април 2022 година Но сриващата се стойност на рублата е предизвестие и знак, който Путин няма по какъв начин да пренебрегне.

Междувременно някой хакна новинарски тикер в Русия, с цел да обиди Путин, откакто цената на рублата падна, написа " Бизнес инсайдър ". Тикер на вести в петролен град в Сибир беше пренастроен, с цел да демонстрира обиди, клеймящи президента на Русия Владимир Путин като " апаш ", откакто цената на рублата падна до най-ниската си точка от първите седмици на войната в Украйна.

" Путин е простак и апаш. 100 рубли за $ - изгубихте си мозъка ", гласи тикерът на новините в Сургут, петролен град в Сибир, заяви Макс Седън, началник на московското бюро на " Файненшъл таймс ".

Според съветското без значение издание " Инсайдър ", тикерът на новините е ръководен от съветската осведомителна организация СИА-Прес.

Основателят на СИА-Прес Тарас Самборски в обява в съветската обществена медия ВК сподели, че хакването е акт на " планувана провокация ". Той сподели, че е планувано да съвпадне с локален фестивал, когато хората, които се връщат вкъщи, ще видят обидното обръщение върху постройката.

Анализаторите свързват ниската стойност на рублата с увеличените разноски за защита на Русия на фона на войната в Украйна и понижения експорт на нефт и газ, които бяха глобени от западните страни, съдружници на Украйна.
 Руската централна банка внезапно увеличи лихвите
Руската централна банка внезапно увеличи лихвите

Това ще стабилизира рублата, само че няма да реши проблемите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР