Дългоочакваното удвояване на единственото газохранилище в България – Чирен“ –

...
Дългоочакваното удвояване на единственото газохранилище в България – Чирен“ –
Коментари Харесай

Започна подземното разширяване на газохранилището „Чирен“

Дългоочакваното удвояване на единственото газохранилище в България – „ Чирен “ – стартира преди повече от два месеца. Днес „ Булгартрансгаз “ прави още една крачка в процеса на разширение, подписвайки контракт по още една от публичните поръчки по плана – за подземната част, която включва сондажите на газохранилището.

Изпълнител на плана е консорциумът „ Ю Джи Ес Дрилинг Чирен “, в който отпред е „ Главболгарстрой “. Другите участници в обединяването са казахстанската „ ТОО Пи Ем Лукас “, турската Botas Pipeline Services и Минно-геоложкият университет с компанията „ Мингеоуниверс Инженеринг-Нис-Мгу “.

Договорът беше подписан от Мая Пенчева, изпълнителен шеф на „ Главболгарстрой “ АД и Надя Стойкова от „ Булгартрансгаз “.

Поръчката е за 221 млн. лева и е за проектирането, доставката на нужните материали и построяването на сондажи за разширението на „ Чирен “.
Защо разширението е значимо?
Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ още веднъж акцентира значимостта на плана, който по думите му ще способства за диверсификацията на източниците на природен газ освен за България, само че и за района.

Ще бъда изискващ по отношение на осъществяването на плана “, даде обещание Малинов.

Енергийният министър Росен Христов добави, че планът съответствува с днешната тактика на страната, фокусирана върху енергийната сигурност посредством диверсификация.

1 милиарда куб. метра газ ще могат да бъдат съхранявани в газохранилището, което е 1/3 от потреблението на страната “, сподели той.

По думите му инвестицията ще носи възвращаемост под формата на такси и услуги, а Възможността да съхраняваме такива размери газ ще разреши да се възползваме от флуктуациите на пазара.

„ Отговорност и привилегия “. Така основния изпълнителният шеф на „ Главболгарстрой “ Светослав Любомиров дефинира присъединяване на компанията в разширението на газохранилището. Той подсети, че компанията има опит в създаване на газова инфраструктура и в това време обърна внимание на извънредно огромната отговорност, с която „ Главболгарстрой “ се ангажира във връзка с сондажната част.

Убеден съм, че с екипа, който имаме, и с привлечените номинирани подизпълнители ние ще го реализираме  в избрания период и с нужното качество “, сподели Любомиров, като означи, че си резервира правото да приказва повече, когато планът е подготвен.
За новите сондажи
" Разширение на подземното газово вместилище " Чирен " - сондажен фонд ", се изисква освен умелост, експертиза, само че и прецизна съгласуваност сред всички страни. За нас, като основен реализатор, е значимо да реализираме заложените планови цели, да спазим периода и да предоставим допустимо най-хубавите инженерни и строителни решения ", съобщи инж. Константин Кисев, изпълнителен шеф на „ Главболгарстрой Интернешънал “ АД

Хранилището, което употребява остаряло газово находище, има и 10 наблюдателни сондажа. С плана за разширение ще се прибавят 13 нови – 10 сондажа за нагнетяване и три наблюдателни. Действащите сондажи ще останат в употреба “, изясни инж. Константин Кисев.

Проектът „ Разширение на подземното газохранилище „ Чирен “ – сондажен фонд “ включва: планиране, създаване и въвеждане в употреба на подземни уреди – 10 нови експлоатационни и три наблюдателни сондажа.

С увеличението на потенциала на подземно газохранилище (ПГХ) „ Чирен " ще се увеличи експлоатационната сигурност и ще се усилят капацитетните благоприятни условия на ПГХ „ Чирен “.

Предстои осъществяване на сондажно-геофизични измервания.

В първа фаза на плана ще се работи по правене на геомеханичен 3D модел и установяване параметрите и опциите за пробутване на нови високодебитни сондажи, както и установяване на тяхното местонахождение.

Във фаза две ще се пристъпи към работното планиране на всеки един стадий. Прокарване (сондиране) на новите сондажи – експлоатационни и наблюдателни – свързването на експлоатационните сондажи посредством шлейфи към площадката на новата компресорна станция, осъществяване на газо-хидродинамични проучвания за установяване на оптималните параметри за употреба на сондажите, монтаж и стартиране в деяние на телеметрия и въвеждането им в употреба.

Проектът би трябвало да бъде приключен до края на 2024 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР