Дългоочакваната екранизация на Записки по българските въстания“ на Захарий Стоянов

...
Дългоочакваната екранизация на Записки по българските въстания“ на Захарий Стоянов
Коментари Харесай

7 изключителни български филма, които ни връщат назад в историята

Дългоочакваната екранизация на „ Записки по българските въстания “ на Захарий Стоянов -  „ Записки по едно изменничество “ на Георги Дюлгеров, към този момент е по кината. 

Днес (30 септември) известният български режисьор и учител навършва 80-години.  А новият му филм е втори опит да снима историята за измяната и убийството на Георги Бенковски от „ Записките “. Първият, озаглавен „ Да отвориш рана “, пропада през 1975 година единствено месец преди плануваното начало на фотосите заради идеологически съображения на тогавашния комунистически режим. 

Днес ви представяме 5 забележителни български кино лентата, които ни връщат обратно в историята! 

„ Записки по едно изменничество “ (2023)

“Записки по едно изменничество ” споделя историята за измяната и гибелта на Георги Бенковски и срещата на Захари Стоянов с дядо Вълю 10 години по-късно.

Един филм на проф. Георги Дюлгеров по книгата „ Записки по българските въстания “ на Захари Стоянов, основан и идващ относително компактно главата в книга II, отдадена на Георги Бенковски, измяната му от дядо Вълю и гибелта му. 

Филм за прошката, родната памет, свободния дух и поробеното схващане. И за свободата като персонален път на всеки един от нас. Поглед към битката за избавление на българите като акт на обособени персони – всяка със свои лични особености, благоприятни условия и вътрешни битки. Но най-много, един филм за другарството. 

 

" Мера съгласно мера " (1981)

Още един филм на Георги Дюлгеров за избавление - „ Мера съгласно мера “, който споделя историята на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. 

Името на кино лентата идва от стихотворението на Пейо Яворов „ Ден денувам “. Поради епичността на сцените и мащабите на кино лентата, той е сниман като трисериен игрален филм. Актьорите приказват на македонски акцент, което способства за достоверността на кино лентата (20 години по-късно този прийом се употребява в Холивуд за филми като „ Страстите Христови “ и „ Апокалипто “).

В изявление за " Площад Славейков "  през 2018 година Георги Дюлгеров споделя, че в " Мера съгласно мера " въпросът дали Македония е българска не е първокачествен за него:  

" Не това е предметът на кино лентата. Предметът е по какъв начин героят извървява за един човешки живот смяната, която при една естествена еволюция би трябвало да се случи в три генерации. В първа серия Дилбер Танас е примитивен дивак, съвсем нечленоразделен, развива се, с помощта на катализатора (комитлъка му) и стига до въпроса в трета серия „ Ти жив ли си, бре Танасе? “ – това към този момент е въпросът за смисъла на живота. Това сме ние българите: в един живот ние извървяваме еволюцията, която би трябвало да е естествена за три генерации ". 

И още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР