Дълголетието в животинското царство обикновено се свързва със слонове, костенурки,

...
Дълголетието в животинското царство обикновено се свързва със слонове, костенурки,
Коментари Харесай

Ето кой живее най-дълго на Земята

Дълголетието в животинското царство нормално се свързва със слонове, костенурки, китове и други огромни животни, които се характеризират с муден метаболизъм, само че малко хора знаят, че най-обикновеният градски гълъб може да живее до 35 години, а селският глух лебед да доближи до преклонните 70.
Максималната дълготрайност на живота нормално се приема като междинна големина измежду 10% от най-възрастните открити представители на типа. Ето някои обстоятелства за заемащите първите три места в класацията за най-дълголетните представители на земната фауна.
 Откриха незнайни животни под ледовете на Антарктида Откриха незнайни животни под ледовете на Антарктида
На 900 м дълбочина от повърхността на шелфовия хладилник Филхнер, който се намира на западния бряг на Антарктида, учените са разкрили стран...
Гренландска акула, 300 години
Подобно на някои китове, гренландската акула води доста обмислен живот в ледените води на Северния Атлантик, няма естествени врагове и съгласно някои изследвания е в положение да доживее до 300 години. Прави усещане, че пубертетът при тази риба настава на възраст към 150 години и даже по-късно.
Галапагоска костенурка, 250 години
Костенурката от остров Галапагос, известна още като костенурката слон, е най-голямата костенурка, оживяла до наши дни. Това би могло да не се случи, защото през 19 век европейските моряци са употребявали тези влечуги като ресурс от месо за дългите си пътувания, като по този метод са унищожили към 200 000 индивида. В плен костенурката от Галапагос живее към 170 години, само че има случаи, когато възрастта на обособените човеци е била изчислявана на повече от четвърт век.
 Ето за какво кучетата лаят по избрани хора Ето за какво кучетата лаят по избрани хора
Кучетата са доста умни животни и тяхното държание в никакъв случай не е инцидентно. Те са другари на хората, само че от време на време могат да станат агресивн...
Бавноходка /тардиград/, 200 години
Това дребно, дълго към милиметър животно, се смята от множеството откриватели за принадлежащо към реда на членестоногите, макар че тази подредба поражда известни разногласия. Средната дълготрайност на живота на тардиградите е към 200 години, само че те провокират нараснал интерес към себе си с други свои удивителни качества.
Факт е, че този дребен организъм е в положение да продължи да действа в условия, които са съдбовни за по-голямата част от другите живи същества. В хода на разнообразни опити на Земята и в космоса тардиградите са били охлаждани в течен О2 до -193 градуса по Целзий в продължение на 20 месеца и в течен хелий до -271 градуса в продължение на 8 часа, варени при +100 градуса в продължение на един час, облъчвани са с въглероден диоксид, с ултравиолетови лъчи и радиация, 1000 пъти по-висока от леталната доза за хората. При тези условия бавноходките освен оцеляват, само че не престават да се движат, хранят и даже да се развъждат., РИА Новости
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР