Дългогодишният външен министър на Латвия Едгарс Ринкевич стана първият открит

...
Дългогодишният външен министър на Латвия Едгарс Ринкевич стана първият открит
Коментари Харесай

Едгарс Ринкевич е първият гей президент на страна от Европейския съюз

Дългогодишният външен министър на Латвия Едгарс Ринкевич стана първият открит гей президент на страна от Европейския съюз.
Прочетете още
Ринкевич, който е външен министър от 2011 година, постави клетва като президент на Латвия в събота в Рига.

Латвия е парламентарна република и президентът заема церемониална служба, само че може да постанова несъгласие на закони и да привиква референдуми.

В Европейския съюз и преди е имало държавни ръководители с открити хомосексуални възгледи, само че в никакъв случай държавен глава, написа Би Би Си. 

Бившият белгийски министър председател Елио ди Рупо беше първият открит гей министър-председател в Европейски Съюз. 

49-годишният Едгарс Ринкевич разкри, че е гей за първи път през 2014 година и от този момент е деен бранител на правата на ЛГБТ общността. 

Гей браковете в Латвия са противозаконни, макар че предходната година Конституционният съд на страната призна еднополовите съюзи.

През май Ринкевич беше определен от латвийския парламент за идващ президент на страната на третия тур от гласуването.

В събота в речта си при встъпването в служба той даде обещание да продължи да поддържа военните старания на Украйна против Русия.

Ринкевич съобщи, че във външната политика на Латвия " няма време за неточности ", и добави, че ще работи " бързо, уверено и умно ".

Също по този начин в речта си той насърчи младите латвийци да " счупят стъкления таван ", като прегледа неравенството като " забележителен проблем ".

" Социалното разделяне в нашето общество е прекомерно огромно ", сподели новопостъпилият президент.

" По време на моето председателство ще се застъпвам за основаването на съвременна и мощна Латвия, законна и обективна, за благосъстоянието на хората, за приобщаващо и уважаващо общество. И е допустимо всички ние да реализираме това, като работим дружно ", сподели още той.

Ринкевич пое поста от Егилс Левитс, който изпълняваше длъжността президент в продължение на четири години и ще съставлява Латвия на срещата на върха на НАТО идната седмица във Вилнюс, Литва.

Латвия е една от трите балтийски страни, в това число Литва и Естония, които се причислиха към Европейски Съюз през 2004 година, откакто се отделиха от разпадащия се Съветски съюз при започване на 90-те години.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР