Дългогодишният треньор на Роджър Федерер – Северин Люти, разкри, че

...
Дългогодишният треньор на Роджър Федерер – Северин Люти, разкри, че
Коментари Харесай

Люти: Федерер ще бъде запомнен най-вече като добър човек


Дългогодишният треньор на Роджър Федерер – Северин Люти, разкри, че повода за решението на Маестрото да приключи кариерата си след Laver Cup са продължаващите проблеми с коляното. Федерер планираше да играе и на ATP 500 шампионата в Базел, след което да се състезава и през идващия сезон, само че по-рано този месец Симон Граф от Tages Anzeiger заяви, че още веднъж да се появили затруднения, свързани с рехабилитацията му.

В деня след шокиращата за мнозина вест Люти даде инервю пред Граф, в кото разкри по какъв начин Маестрото и екипът му са стигнали до сложното решение и по какъв начин са протекли за тях първите часове откакто огромната вест стана обществено притежание.

„ Роджър реши да се отдръпна, тъй като няма напредък по отношение на положението на коляното му. Нещата не се развиват по метода, по който се надявахме. Все отново не трябва да се не помни, че той е на 41 години, изиграл е 1500 мача и е част то Тура от доста дълго време. Решението му е цялост от всички тези фактори “ – разкри швейцарският експерт.

„ Роджър направи обстановката допустимо най-лесна за хората от екипа. Разбира се, решението беше доста мъчно за него и моментът бе много прочувствен. Той към момента изпитва онази неувяхваща обич към тениса, която му оказа помощ да реализира толкоз доста триумфи. Той постоянно прави всичко с доста пристрастеност и положителна сила. Щеше да ми е доста по-трудно, в случай че го бях видял сломен и унищожен в този миг, само че методът, по който Роджър се оправи с това, оказа помощ и на мен. Днес ми се обади два или три пъти, с цел да ме попита по какъв начин съм. Той постоянно мисли за другите. Освен това сега е със фамилията си, където се усеща добре “ – добави капитанът на Швейцария за Купа Дейвис.

Люти счита, че почитателите на Маестрото не трябва да тъгуват, а да си спомнят най-хубавите моменти от неговата кариера. „ Мисля, че би трябвало да се концентрираме върху всичко, което е постигнал, а не върху обстоятелството, че това е краят на кариерата му. По-добре ще е да мислим за всичките му невероятни триумфи. Хората не трябва да бъдат тъжни, а да се радват, че са имали опцията да изпитат всички тези страсти дружно с Роджър “.

Роденият в Щетлен треньор съобщи, че Федерер ще даде всичко от себе си на Laver Cup макар прочувствения за него миг. „ Все още не сме решили дали Роджър ще играе на сингъл или на двойки, само че и в двата случая ще даде всичко от себе си. Той бе безапелационен, че не желае отдръпването му да се трансформира в по-голямо събитие от самия шампионат, само че все пак съм сигурен, че реакцията на публиката ще бъде изумителна. Не се колебая, че ще има най-малко един миг, в който ще го побият тръпки “.

Люти бе запитан и кои са били най-хубавите моменти за него от годините на взаимна работа с някогашния №1. „ Бих отличил последната му купа на Уимбълдън през 2017, както и трофеят от Australian Open от същата година, защото тогава той се завърна след тежка травма и никой не очакваше от него да завоюва купата. Други чудесни моменти бяха купата от Ролан Гарос, триумфът за Купа Дейвис през 2014 година и спечелването на златния орден на двойки дружно с Вавринка на Олимпийските игри в Пекин през 2008 “.

На въпроса какво съгласно него е наследството, което Федерер ще остави след себе си, Люти отговори „ Мисля, че на първо място ще го запомнят като добър човек. Според мен това е по-важно от трофеите. Роджър постоянно се отнасяше почтително към останалите играчи. Той способства за това тенисистите да се отнасят по-добре между тях. Говореше с всеки в съблекалнята, без значение дали е измежду топ играчите в Тура или млад гений, който занапред си пробива път. Успехите му в никакъв случай няма да бъдат забравени, само че мисля, че е даже по-важно да се запомни какъв човек е. Едно от нещата, които ме утешават в този миг, е че Роджър няма да обърне тил на тениса и ще остане покрай спорта под някаква форма “.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР